Leállással indult a digitális oktatás, közleményben magyarázkodik a KRÉTA

2021.03.09. 06:02

Szerdán léptek életbe a szigorúbb járványügyi korlátozások, az általános iskolákban is az online munkarendben kezdődött az oktatás. Azonban a KRÉTA tanulmányi rendszer – amelyet már a Digitális Kollaborációs Térrel is frissítettek – nem mindenhol működött megfelelően.

Az Index több olvasói jelzés után megkereste az EKRÉTA Informatikai Zrt. ügyfélszolgálatát, ahol elismerték a hibát. Az ATV a cég közleményét is közölte, amely az EKRÉTA-rendszerben jelent meg.

Kapcsolódó

Csikorog a KRÉTA az általános digitális oktatás első napján

Februárban is többször tört borsot a tanárok orra alá.

Ebben a cég vezérigazgatója, Szabó Balázs arról ír, hogy a rendszer túlterhelés miatt vált átmenetileg elérhetetlenné, pontosabban a rendszer rendelkezésére álló és/vagy bocsátott erőforrásokat nem csoportosították, osztották ki a rendszeren belül megfelelően. Az okozott kellemetlenségért elnézést kértek, megköszönve a diákok, pedagógusok, szülők türelmét, megértését. 

Munkatársaink azonnal elkezdték az okok elemzését, és ezt követően a beállítások módosítását. Ennek eredményeként 10:00 óra után fokozatosan helyreállt a megszokott napi működés: külön köszönjük a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.-től ehhez kapott gyors segítséget, valamint az Emmi és a KK támogatását. Annak ellenére, hogy megpróbáltuk szimulációval, tervezéssel a legjobb tudásunk szerint felkészülni az első teljes digitális nap reggelén várható óriási rendszerterhelésre, nem tudtuk a KRÉTA-rendszert és a DKT modulját kiszolgáló erőforrásokat megfelelően elosztani, beállítani, amiért is a felelősség kizárólag az eKRÉTA Informatikai Zrt.-t terheli. Természetesen a KRÉTA rendszer működésének monitorozását és szükség szerinti optimalizálását – annak érdekében, hogy a DKT-modul funkcionalitásai miatt jelentkező óriási és folyamatos terhelést is bírja a rendszer – a következő napokban tovább folytatjuk a rendszer kielégítő és zavartalan működése érdekében

– áll a közleményben.