Nyilvánosságra hozták a kínai és orosz vakcinaszerződéseket

2021.03.11. 17:59 Módosítva: 2021.03.11. 18:58

Közzétette a magyar kormány kínai és orosz vakcinabeszerzéseiről szóló megállapodásokat Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A Facebookon közzétett bejegyzésében azt írta:

Arra kérjük az Európai Bizottságot is: hozzák nyilvánosságra a Brüsszel által kötött szerződéseket!

A dokumentumokból kiderült, hogy az állam a kínai oltóanyagból összesen ötmillió adagot rendelt, egy adag vakcina 30 euróba kerül, és ehhez hozzájön öt százalék áfa. Az oltóanyagot négy részletben szállítják Magyarországra. A legtöbb adag (három és fél millió) június közepére várható a kínai vakcinából.

A szerződés szerint az átadás napjától az oltóanyag hat hónap felhasználhatósági idővel rendelkezik. Az eladó – amelynek a kínai fél leszállítja a vakcinát – a Danubia Pharma Gyógyszerkereskedelmi és Szolgáltató Kft., míg a vevő a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Az eladó fél kötelezettséget vállal, hogy a nettó vételárat kötöttnek tekinti, és azt semmilyen jogcímen nem emelheti. A szerződést január 29-én kötötték, és a kormány részéről Müller Cecília országos tiszti főorvos írta alá.

Az orosz vakcinából egymillió-háromezer adag megvételéről állapodtak meg. Ára adagonként közel tíz dollár, a két adagért összesen 19,9 dollárt fizet a magyar állam. Az oltóanyagot három részletben szállítják az országba.

A szerződést a kínaihoz hasonlóan szintén Müller Cecília írta alá.