Elgázolta bántalmazó férjét, felmentette a bíróság

2021.03.23. 15:44

Erős felindulásban elkövetett emberölés vádja alól mentette fel a Szegedi Ítélőtábla kedden azt az asszonyt, aki menekülés közben autóval elgázolta a korábban őt bántalmazó férjét − tájékoztatta a táblabíróság az MTI-t. 

Mint írják, az alkoholista férj és felesége között hosszabb ideje megromlott a kapcsolat, azonban a konfliktusok ellenére együtt éltek. A férfi 2017. december 27-én ittas állapotban megtámadta feleségét: meglökte, a földre nyomta, fojtogatta a nőt. A levegőért küzdő asszonynak sikerült kiszabadulnia, gyorsan magához vette a közös gépkocsijuk kulcsát, és kirohant a házból.

A bíróság szavai szerint a nő tudatszűkült állapotban elindult az autóval. Megpróbálta kikerülni a továbbra is agresszívan viselkedő, útját állni próbáló férfit, azonban a feldühödött férj a kanyarodó autó elé lépett, és a mozgó autó motorháztetejére került. A feleség ekkor levette a lábát a gázpedálról, ami miatt a férje a gépkocsi elé, az útra esett. A nő az autóval rágurult az autó előtt az aszfalton fekvő férfira, aki a motorféktől lassuló gépkocsi alvázában fennakadt, majd a tovább guruló autó a túloldali útpadkán megakadt. A nő ekkor ismételt gázadással próbált elindulni, azonban az autó nem mozdult. Az asszonytelefonon kért azonnali segítséget. A férfi meghalt.

Az ítélőtábla egyetértett a törvényszékkel, hogy az asszony jogos védelmi helyzetben volt, egészen addig, míg az autóból kiszállva fel nem ismerte, hogy férje teste a jármű alá szorult, s már nem kell tartania az őt ért támadás folytatódásától.