Csak húsvét után jöhet a nyitás

Screen Shot 2021-03-26 at 14.54 - Facebook (18)
2021.03.26. 14:39

A járvány harmadik hulláma minden eddiginél komolyabb kihívás elé állítja az országot. A jelenlegi számok mellett semmilyen nyitás nem képzelhető el. Mindenkit arra kérünk, hogy a húsvéti ünnepek időszakában is tartsa be a jelenlegi szabályokat – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter péntek délutáni rendkívüli tájékoztatóján. 

A miniszter közölte: a kormány megvitatta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) által tett javaslatokat a szigorú szabályok enyhítésére. Bár a kabinet támogatja a kezdeményezést, úgy látják, hogy változtatásra akkor lesz lehetőség, ha a beoltottak száma átlépi a két és fél millió főt. Ez a jelenlegi számítások szerint húsvét után néhány nappal következhet be. Ezt követően Gulyás Gergely tájékoztatása szerint az alábbi lépésekben enyhülnek a járványügyi korlátozások:

  • A kijárási tilalom este nyolc óra helyett tíz órától kezdődik, és hajnali ötig tart majd.
  • Az üzletek hajnali öt órától fél tízig lehetnek nyitva.
  • Valamennyi bolt kinyithat, ugyanakkor az üzletekben biztosítani kell, hogy tíz négyzetméterenként csak egy vásárló tartózkodhat bent.
  • Az iskolák április 19-én nyitnak meg a jelenlegi tervek szerint.
  • A tanárok oltása április 1-jén kezdődik, és a számítások szerint bő egy hét alatt megkaphatják a vakcinát a regisztrált pedagógusok.
  • A szolgáltatások terén a március 8. előtti szabályok lesznek újra érvényesek.

Javában tart a koronavírus-járvány harmadik hulláma, és emiatt a következő hetekben fokozott óvatosságra kérnek mindenkit, a húsvéti időszakban is. Már csak néhány hétig kell kitartani, hogy az életünk visszatérjen a rendes kerékvágásba – mondta Gulyás Gergely.

Mint megírtuk, Orbán Viktor miniszterelnöknél üléseztek az operatív törzs kormánytagjai, Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Pintér Sándor belügyminiszter. Megbeszélésükön döntés született a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) keddi javaslatairól, amelyek a szektor négyzetméter-alapú újranyitását szorgalmazták. 

Az MKIK keddi közleményében az volt olvasható, hogy a kamara a kiskereskedelmi üzletek esetében javasolta, hogy az említett szektorban egy úgynevezett négyzetméter-alapú újranyitás valósuljon meg a következők szerint:

  • Az üzlethelyiségek esetében 5–10 négyzetméterenként csupán egy vevő tartózkodhatna bent. A 100 négyzetméter alapterületet meghaladó üzletek esetében 15 vagy 20 négyzetméter juthatna egy személyre.
  • A bevásárlóközpontok, plázák esetében egyedi szabályozás lenne szükséges, de ezen üzleteknél is a négyzetméter-alapú korlátozások betartását szorgalmaznák.
  • A higiéniás előírások betartása érdekében az üzletekbe és szolgáltatóhelyekre történő belépést követően ellenőrzött módon kerülne sor a kézfertőtlenítésre.
  • A fizikai kontaktussal járó szolgáltatási szektor esetében (például fodrász, kozmetikus, cipőjavító, ruhatisztító, varrónő stb.), amikor üzlethelyiségben végzik a szolgáltatást, a kereskedelemhez hasonlóan a négyzetméter-alapú szabályozás alkalmazását javasolják, ötvözve a betartandó járványügyi előírásokkal – például ügyfelek közötti távolság, ügyfélszám korlátozása, ügyfelek utáni fertőtlenítés, a vírus terjedését gátló védelmi eszközök használata.

(Borítókép: Gulyás Gergely. Fotó: Magyarország Kormánya / Facebook)