Úgy szabadulhatunk meg a koronavírustól, mint a spanyolnáthától

2021.03.27. 21:49

A koronavírus mutációiban egyszer jön majd egy, amelyik gyorsabban terjed, de sokkal kevésbé súlyos betegséget okoz. Ezt úgy hívják, hogy „természetes elgyengülés”, ez történt a spanyolnáthával is – mondta a Népszavának Balkányi László belgyógyász, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ korábbi osztályvezetője.

A járványszakértő úgy véli: az a kérdés, meddig jutunk az oltással, addig hányan betegszenek meg, és hány életet követel a járvány. Az oltással kapcsolatban szerinte azt kell megérteni, hogy a vakcinára adott reakciók ugyanúgy, mint a betegség utáni védettség, egy skálán mozognak a nullától a teljes védettségig.

A BEOLTOTTAK VÉDETTSÉGE IDŐBEN IS KÜLÖNBÖZŐ tempóban ALAKUL KI, éS AZ EREDMÉNYESSÉG IS MINDENKINÉL MÁS.

Vannak, akik elkapják az oltás után is a vírust, de ha nem az egyént, hanem az érintett népességet nézzük, a terjedést is gátolja a védőoltás – tette hozzá a szakember, aki szerint nem lesz olyan a világ, mint korábban, de élhető lesz. Amennyiben nem üti fel a fejét egy nagyon veszélyes variáns, meg lehet szakítani a fertőzési láncot a világ sok területén.

Szerinte ha tíz-húsz év múlva visszanézünk, úgy látjuk majd, hogy ez volt az első olyan világjárvány, amely ellen sikerrel küzdöttünk. Bármennyire döcögve és sok ellentmondással haladunk, bármilyen szörnyű megélni, de az az igazság, hogy

SZERVEZETT VÉDEKEZÉSSEL ÉS AZ OLTÁSOKKAL ELÉRTÜK, HOGY AKÁR SZÁZMILLIÓ halálos áldozat HELYETT EDDIG HÁROMMILLIÓNYIAN vesztették életüket.

Balkányi László szerint bármikor elképzelhető, hogy jön egy újabb járvány, amire nem vagyunk felkészülve. A kutatóközpontok több pénzt kapnak, de sokkal többet kellene tenni, és főként a nemzetközi védekezést kellene erősíteni. Hangsúlyozta: biztos benne, hogy végül azok az országok jönnek ki jól ebből a helyzetből, ahol transzparencia és a társadalmi szereplők között együttműködés, vagyis demokrácia van. A járvány végső adatai majd ezt igazolják − emelte ki a szakember.