Nagyobb piaci részesedést szeretne a MÁV a közlekedésben

2021.03.29. 20:05

Az európai zöldmegállapodásban megfogalmazott fenntarthatósági célkitűzéseket csak akkor lehet megvalósítani, ha a vasút nagyobb piaci részesedést ér el – hangsúlyozta a MÁV elnök-vezérigazgatója a vasút európai évének nyitórendezvényén. 

Az üvegházhatású gázok kibocsátásáért legnagyobb mértékben a közlekedés a felelős, viszont a szektorban a vasút mindössze 1 százalékkal járul hozzá az üvegházhatású gázok kibocsátásához, miközben a személyszállításban 10, az árufuvarozásban pedig 20 százalék a piaci részesedése – mutatott rá Homolya Róbert. 

A határokon átnyúló vasúti árufuvarozás zökkenőmentesebbé tételében fontos előrelépés lesz az ERTMS, az Európai Vasúti Forgalomirányítási Rendszer minél szélesebb körű és minél gyorsabb bevezetése

– mondta a magyar állami vasúttársaság vezetője az online rendezvényen, amellyel útjára indították az idei évadot. Az Európai Parlament és az Európa Tanács tavaly decemberi határozata alapján választották 2021-et a vasút európai évének. Az Európai Bizottság és portugál EU-elnökség szervezésében a mai napon indult az egész éves kampány, amelynek legfőbb célja a vasút, mint biztonságos és fenntartható közlekedési mód népszerűsítése. 

Jó kezdetnek tűnik, hogy idén  korábban nem látott összértékben fejeződnek be vasúti fejlesztések Magyarországon, várhatóan mintegy 700 milliárd forint beruházást adnak át. Budapest elővárosi vonalszakaszai például több mint 100 kilométeren újulnak meg.