Ujhelyi kamuzásért indít hatósági eljárást

2021.03.31. 09:11

Közel két hónapja, február elején küldött egy részletes közérdekű adatigénylést az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) és Müller Cecília országos tiszti főorvosnak Ujhelyi István, MSZP-s EP-képviselő, azonban az elmúlt közel hatvan napban sem sikerült érdemi válaszokat kapnia, ezért a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordul – írja közleményében. 

Ha úgy tetszik, »nem volt jobb szövegük«. Ez azonban több mint vállalhatatlan és botrányos, ez már konkrétan törvénysértő. A közérdekű adatigénylés menetét ugyanis az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény szabályozza, nem pedig a kormány kénye-kedve

– fogalmaz a képviselő, aki az alábbi kérdésekre várja a választ: 

  • Ki képviselte a magyar kormányt az oltóanyag-beszerzéseket felügyelő uniós irányítóbizottságban?
  • Emelt-e kifogást a magyar kormány képviselője az eljárás során bármikor is az uniós keretszerződés tartalmával, bármilyen részletével kapcsolatban?
  • A magyar kormány részéről mely tárca, illetve kormányzati szerv a felelős az Európai Bizottság tájékoztatásában is hivatkozott, az oltóanyag-gyártókkal kötött leszállítási-logisztikai, egyedi megállapodásokért?
  • Mely cégekkel és milyen tartalommal kötötte meg a magyar kormány ezeket a logisztikai kérdéseket rendező megrendelő nyomtatványokat?

Hozzáteszi, hogy ehhez képest az EMMI és Müller Cecília érdektelen, valós tartalommal nem bíró választ küldött, ezt is mellékelte a közleményben.

A vakcinák közös európai beszerzéséről szóló Európai Uniós döntések a Magyarország uniós csatlakozásáról szóló szerződésben meghatározott döntéshozatali rend szerint történtek.  A vakcina beszerzéssel kapcsolatos döntéshozatal a szokásos rend szerint történt (...) A kormány minden szükséges intézkedést megtett és megtesz azért, hogy a kormányvírus-fertőzés általi járványhelyzet Magyarországot a lehető legkisebb mértékben sújtsa. A járványügyi védekezés leghatékonyabb eszköze a koronavírus elleni vakcina. Az a cél, hogy minél rövidebb idő alatt minél többen kaphassanak védőoltást.

Majd kissé ki is fakadt: „Rohadtul elegem van abból, hogy hülyének néznek engem és hülyének nézik a magyar embereket! Az Európai Parlament közegészségügyi bizottságának tagjaként, a magyar emberek által megválasztott európai parlamenti képviselőként jogom és kötelességem kérdéseket feltenni a döntéshozóknak, a kormány képviselőinek pedig törvényi kötelezettsége érdemi válaszokat adni.”

Ez a pökhendi, sunyi, gerinctelen viselkedés nem marad következmények nélkül. Elég volt

– emelte ki, és közölte azt is, hogy mai nappal, azaz szerdával hatósági eljárást kezdeményezett a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál az ügyben. 

Reagáltak

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményben reagált Ujhelyi nyilatkozatára. Mint írták,  a kormány a saját szerződéseit nyilvánosságra hozta, Brüsszel viszont a mai napig titkolózik.

„Felszólítjuk Ujhelyi Istvánt, hogy ha átláthatóságot akar, EP képviselőként kérje ki a brüsszeli szerződéseket és hozza nyilvánosságra azokat, hogy minden magyar ember információt kapjon arról, miért érkezik sokkal később és sokkal kevesebb vakcina Magyarországra mint az Európai Unión kívüli Nagy-Britanniába vagy Izraelbe” – fogalmaztak.