Szlávik János a poszt-Covidról: akár egy évig is tarthat a felépülés

2021.04.07. 23:08

Van már bevált módszer a koronavírus-betegség ellen – az, hogy vegyük fel az oltást. Így szinte biztosan nem leszünk súlyos betegek, nem kerülünk kórházba, és nem halunk meg – mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa az InfoRádió Aréna című műsorában.

A főorvos hozzátette: ez a védettség csak a második oltás utáni egy-két hétben alakul ki, a vakcina felvétele pedig azért is fontos, mert hatékony gyógyszer nincs még a betegség kezelésére, az első legkorábban az idei év végén készülhet el. Szlávik János hangsúlyozta továbbá, hogy az oltás után nem érdemes méretni az antitestszinteket, mert a komplex, háromkomponensű védekezésből csak az egyik az antitest, és álbiztonságot ad, ha túl magas a szintje, viszont ha alacsony, akkor is felesleges aggódni.

Amíg nincs nyájimmunitás, addig vigyázni kell. Ha valaki megkapja a védőoltást, akkor megfertőződhet, de alig-alig fertőz tovább. Ha sok ember lesz beoltva, akkor kevés beteg lesz, és kevesen fognak fertőzni, és vége lesz a járványnak. De ez még jó néhány hónap

– mondta az infektológus. Az AstraZeneca oltásával kapcsolatos aggályokról úgy fogalmazott, egy rendkívül ritka mellékhatás alakulhat ki, ezt mostantól fel kell tüntetni, és vizsgálni fogják, hogy kinél és miért jön létre ez az állapot. Egyelőre annyit látnak, hogy többnyire középkorú nőknél alakul ki. Valószínűleg hormonális oka lehet, de ez a kórkép kezelhető, ha időben felfedezik.

A korlátozó intézkedések enyhítésével kapcsolatban Szlávik János elmondta, nyáron juthatunk el a komolyabb engedményekig. Arra is figyelmeztetett, hogy a brit mutáns a fiatalok között szedi az áldozatait, és már gyerekeket is megfertőz. Az infektológus a poszt-Covid-szindrómáról úgy nyilatkozott, hogy a betegek akár 20-30 százaléka nehezen tud visszatérni a régi életmódjához.

Gyenge, fáj a feje, ködös a tudatállapota, köhög, nincs erőnléte, ezek mind a poszt-Covid tünetei. Komplex kezelést igényel, már vannak poszt-Covid-ambulanciák Magyarországon is. A felépülés hosszú hónapokig, akár egy évig is eltarthat

– mondta Szlávik János.