Megszólalt az osztrák külügy, Ausztria elfogadhatatlannak tartja az M1 riportját

2021.04.08. 18:58

Szijjártó Péter szerint felbuzdulás van Ausztriában, mert az MTVA híradója kritizálni mert egy osztrák újságírót. A külügyminiszter a Facebook-oldalán beszámolt arról, hogy az osztrák külügyminiszterrel beszélt telefonon, és elmondta neki, hogy mit gondol a kérdésekkel provokáló osztrák újságíró, Franziska Tschinderle ügyéről.

Lassan-lassan csak lebukik a nagy sajtó- és véleménynyilvánításos képmutatás: a focista nyugodtan nyilatkozzon, ha szerinte a család, az család, de ki van rúgva, ha a liberális mainstreammel szemben foglal állást családról és migrációról. A liberális újságíró pedig nyugodtan terjeszthet álhíreket egy országról, hiszen sajtószabadság van, de ha egy másik újságíró kritizálni meri (magyarul ő is elmondja a véleményét), akkor az támadás a sajtószabadság ellen 

– írta Szijjártó Péter. A külügyminiszter ezzel a napokban kirobbant ügyre, Petry Zsolt menesztésére, valamint arra az osztrák újságíróra utalt, aki az M1 szerdai riportja szerint „lejárató cikket” akart írni a Fideszről. 

A Profil nevű osztrák lapnál dolgozó Franziska Tschinderle ezeket a kérdéseket tette fel a Fidesz EP-delegációjának egy héttel az után, hogy Orbán Viktor április 1-jén Budapesten Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel és Matteo Salvini volt olasz belügyminiszterrel tárgyalt:

  • Amikor Orbán, Salvini és Morawiecki Budapesten egyesítették az erőiket, és bejelentették egy lehetséges új szövetség létrehozását, miért nem volt jelen senki a francia Nemzeti Gyűlés vagy az osztrák FPÖ részéről ezen a történelmi találkozón?
  • Mi a szövetség célja, és ki fontolgatja a belépését?
  • Egy euroszkeptikus koalíció létrehozása nem új jelenség, és az 1980-as évekig megy vissza. Többször is elbukott már olyan témák körül kialakult nézetkülönbségeken, mint például Oroszország, Törökország vagy az antiszemita támadások. Hogyan lehet elkerülni most a megosztottságot?

Szijjártó Péter bejegyzésére az osztrák külügyminisztérium a Twitteren reagált. Azt írták, a média alapvető feladata, hogy kritikus kérdéseket tegyen fel, ezért elfogadhatatlannak tartják azt, ahogy az M1 Franziska Tschinderlével eljárt. Ezt az álláspontot hamarosan a budapesti osztrák nagykövet is egyértelművé teszi.

Az M1 riportját egyhangúlag elítélte az osztrák politikai élet is.

A szerda esti anyagban olyan megállapítások szerepelnek, mint hogy Franziska Tschinderle egy „összehangolt hadjárat részeként provokálni akart a kérdéseknek álcázott állításaival”. Felolvasták az újságíró nevét, és egy fényképet is mutattak róla, illetve közölték, hogy számos „bíráló” cikket írt Orbán Viktorról, amelyekhez kizárólag a magyar baloldalhoz köthető sajtóorgánumokat használt fel forrásként, vagy baloldali elemzőket kérdezett meg.

A riportot az a korábban Soros-ösztöndíjasként tanuló Bende Balázs állította össze, aki egy tavaly kiszivárgott hangfelvételen világossá tette a szerkesztési elveket, mégpedig azt, hogy az MTVA-nál „nem az ellenzéki összefogást támogatják”.