NPK: csökkent a nyomás a szülőkön

DBZOL20200928007
2021.04.14. 17:38
A szakszervezetek már többször javasolták a kormánynak, hogy először a legkisebbek számára tegyék csak lehetővé a tantermi oktatást.

Elfogadható döntésnek tartja a Nemzeti Pedagógus Kar Orbán Viktor mai bejelentését. A szervezet elnöke, Horváth Péter elmondta, többször jelezték a kormánynak, hogy a fokozatos nyitás lenne ideális,

vagyis a legkisebbeknek kell legelőször lehetővé tenni a tantermi oktatást.

Horváth Péter, aki egyben a győri Révai Gimnázium igazgatója is úgy fogalmazott, a döntést megalapozottnak tartja, hiszen

az alsótagozatos gyerekek szüleire nehezedik a legnagyobb nyomás, a negyedik osztályig a legnehezebb a digitális oktatás. 

Rámutatott, azzal, hogy a felsősök csak később térnek vissza a tantermekbe megoldódott a hat, -és nyolc évfolyamos gimnáziumok nehézsége, hogy vegyesen, vagyis tantermi és digitális oktatást is kellett volna szervezni a gyerekek számára.  

Részsikernek tartja a Pedagógusok Szakszervezete Orbán Viktor mai bejelentését. Totyik Tamás a szervezet alelnöke úgy véli,

ez nem elegendő intézkedés még az oktatás biztonságos kialakításához,

ezért a szervezet azzal az ajánlással fordul az Emberi Erőforrások Minisztériumához, hogy az alsótagozatban az osztálylétszámokat felezzék meg, és az oktatást minél több, és nagyobb légterű tantermekben tartsák meg.  

Totyik Tamás hozzátette, az osztályoknak elviekben két tanítójuknak van, így meg tudják felezni az osztálylétszámot, és a felsősök digitális oktatásával elég tanterem áll rendelkezésre az iskolákban. 

A szakszervezet elnöke még kissé borúlátó a napi fertőzöttek magas száma miatt, úgy véli, figyelembe kellene venni a szakemberek azon tanácsát, hogy legfeljebb napi 1300 új fertőzöttnél lehetne visszaállni a jelenléti oktatásra. 

De addig is azt javasolják a az óvodai, és alsótagozatos pedagógusoknak, hogy minél több szellőztetéssel, és szabadtéri foglalkozással próbálják kerülni a szorosabb kontaktok kialakulását. - hangsúlyozta Totyik Tamás. 

(Borítókép: Diákok testhőmérsékletét mérik egy budapesti iskolában 2020. szeptember 28-án. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)