Az európai konzervatívok frakciójához csatlakozott a Fidesz

GettyImages-1231216627
2021.04.19. 17:44 Módosítva: 2021.04.19. 21:58

A Fidesz európa tanácsi delegációja csatlakozott az Európa Tanács Európai Konzervatív Frakció és Demokratikus Szövetség nevű frakciójához - tájékoztatta a távirati irodát Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi bizottságának elnöke hétfőn, a strasbourgi székhelyű Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének egyhetes ülése hétfői munkanapjának keretében.

Németh Zsolt telefonon nyilatkozva kiemelte: az európai konzervatívok frakciójához való csatlakozás fontos lépést jelent az európai jobboldalon belüli együttműködés kialakításának irányába az Európa Tanács fórumán belül.

Szavai szerint a frakció meghatározó erejét mások mellett a brit Konzervatív Párt, a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) párt, valamint két olasz párt, a Liga, valamint a Fratelli d'Italia tagsága jelenti.

Elmondta azt is, hogy a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének munkájában részt vevő tagjai továbbra is az Európai Néppártban (EPP) tevékenykednek. A közgyűlés két legnagyobb frakciójában ez által adottak a magyar érdekek képviseletének jó feltételei - tette hozzá.

A közgyűlés magyar delegációjának vezetője arról is tájékoztatott, hogy az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése hétfőn a közgyűlés politikai bizottságának elnökévé választotta meg őt. Ezzel összefüggésben kiemelte: az elnöki pozíció betöltése azért is fontos, mert ez által Magyarország még sikeresebben tudja majd megvalósítani a május 21-től kezdődő, fél éves európa tanácsi elnöksége munkaprogramjának prioritásait.

A politikus közölte az Európa Tanács magyar elnöksége a fél év során hangsúlyt kíván helyezni a nemzetek kulturális, jogi és történelmi hagyományainak tiszteletben tartásának erősítésére, a nemzeti kisebbségek védelmére, a családvédelemre, a vallások közötti párbeszéd előmozdítására, a mesterséges intelligencia okozta kihívásokra adható válaszokra, illetve a kiberbűnözés kezelésére, valamint a környezetvédelem kérdéseire egyaránt.

„A magyar elnökség lehetőséget teremt arra is, hogy megmutassuk azt a gondolkodásmódot, azt az értékrendszert az európai színtéren, amit a magunkénak vallunk” – tette hozzá Németh Zsolt.

Komoly az esély rá

Egyelőre kérdés, hogy a Fidesz csatlakozása az európa tanácsi konzervatív frakcióhoz előrevetít-e hasonló lépést az Európai Parlamentben is. Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter a Magyar Nemzetnek adott interjújában az Európai Néppártról és európai összefogásról mindenesetre azt mondta,

komoly esélyt látok arra, hogy lesznek olyan pártok, amelyek formálisan is elszakadnak majd a Európai Néppárttól a jövőben

– felelte a családokért felelős tárca nélküli miniszter arra a kérdésre, szerinte lehetséges-e, hogy más pártok is követik a Fideszt a konzervatív pártcsaládon kívüli életbe. A miniszter hozzátette, hogy 

SZERINTE AZ EURÓPAI NÉPPÁRTBAN (EPP) SZÁMOS OLYAN PÁRT VAN MÉG, AMELY MOST IS EGYÜTTMŰKÖDNE A FIDESSZEL.

Azt egyelőre nem tudja, hogy a konzervatív pártcsaládnak milyen szerepe lehet a későbbiekben egy jobboldali összefogásban, arra pedig nem adott konkrét választ, hogy összeolvadhat-e a jövőben a két szélsőjobboldali európai parlamenti frakció, a Konzervatívok és Reformerek (ECR), illetve az Identitás és a Demokrácia (ID) frakciója, csak annyit felelt, hogy nem precedens nélküli egy ilyen együttműködés. 

A Fidesz belépése az európa tanácsi frakcióba azért figyelemre méltó, mert Novák Katalin az interjúban kizárta az együttműködést az egyik tagpárttal, a német AfD-vel az Európai Parlamentben.

Az AfD minapi kongresszusán kimondták, hogy kilépnének az EU-ból. Mi viszont olyan pártokkal keressük az együttműködést, amelyek belülről reformálnák meg az Európai Uniót

– mondta erről a tárcavezető.

Orbán Viktor miniszterelnök nemrég Budapesten tárgyalt Matteo Salvini volt olasz belügyminiszterrel, a Liga nevű ID-tag párt vezetőjével, illetve Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel, akinek a pártja, a Jog és Igazságosság az ECR-ben politizál.

(Borítókép: Orbán Viktor 2021. február 17-én. Fotó: Beata Zawrzel / NurPhoto / Getty Images)