Hiányolják az egyeztetést az uniós támogatásokról az önkormányzatok

2021.04.23. 17:50

Az általunk megismert kormányzati dokumentumból hiányzik a lokalitás, a térségi szemlélet, az önkormányzatokkal való együttműködés szándéka. A kormány által készített terv nem segíti elő a koronavírus-járvány okozta társadalmi-gazdasági krízis felszámolását − áll a Magyar Önkormányzatok Szövetségének állásfoglalásában, amelyet Karácsony Gergely főpolgármester tett közzé közösségi oldalán.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken tárgyal Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével, a téma az uniós helyreállítási keret magyarországi felhasználása. A kormány által közzétett programterv azonban a Magyar Önkormányzatok Szövetsége szerint „nem szolgálja Magyarország jövőjét”.

Orbán Viktor kormánya saját hatalmi-gazdasági érdekeit ismét a többség érdekei elé sorolta. Félő, hogy az Európai Unió Helyreállítási Alapjából hazánknak járó 6000 milliárd forint (napi négymilliárd forint a program négy éve alatt!) jelentős része ismét csak a kiváltságos kevesek további gazdagodását szolgálja a magyar gazdaság talpra állítása és megerősítése helyett

− írják a közleményben. Szerintük a kormánynak „kötelessége lett volna az elmúlt hónapokban Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervéről konzultációs folyamat részeként közvetlenül is egyeztetnie az önkormányzatokkal”, de ez nem történt meg. Szerintük ezek a konzultációk nem pótolhatóak, de bármikor készen állnak a tárgyalásokra a magyar helyreállítási terv kijavítása érdekében.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége minden rendelkezésére álló eszközt felhasznál annak érdekében, hogy elérje az elhibázott kormányzati program módosítását annak érdekében, hogy az uniós támogatás elsősorban azokhoz jusson el, akiket megillet

− olvasható az állásfoglalásban. Hangsúlyozták: a Magyar Önkormányzatok Szövetsége a jogszabályok biztosította kereteken belül panasszal él az Európai Bizottság felé.