Inverznobel: átadták az első Laposföld-díjakat

2021.04.24. 15:06
A Szkeptikus Társaság mert nagyot álmodni. Tegnap este első alkalommal ismerte el a józan ész társadalmi elfogadottsága és a tudomány szolgálatában tett erőfeszítéseket a Laposföld-díj segítségével.

Az egyesület honlapján olvasható, hogy a Laposföld-díjat idén az „Orvosok a Tisztánlátásért csoport” már jól ismert prominensei kapták, így az első alkalommal átadott díjnak Gődény György, Lenkei Gábor, Pócs Alfréd és Tamasi József örülhetett. A díjat illetően viszont joggal merül fel a kérdés: ez most komoly? 

Az elismerés természetesen ironikus, egy nemzetközi színtéren már régóta népszerű hagyományt szeretne meghonosítani magyarországon is a szkeptikus társaság. 

Ennek lényege a tudományos szkepticizmus, vagyis a logikus érveken és megfigyeléseken alapuló kételkedést képviselő szervezetek egyfajta citromdíjjal „ismerik el” azokat, akiknek munkásságát össztársadalmi szempontból, a tudományba vetett bizalom és a tényeken alapuló gondolkodás szempontjából a leginkább károsnak vélik. Ilyen például Németországban az Aranydeszka-díj, Nagy-Britanniában a Rozsdás Borotva díj vagy Portugáliában a Repülő Egyszarvú díj. 

A Laposföld-díj „nyertesei” egy két körből álló online kiválasztási folyamat után érdemelték ki ezt az elismerést. Őket a nagyközönség javasolhatta a díjra, majd végül az öt legtöbb szavazatot kapó egyén közül a Szkeptikus Társaság tagjai szavazták meg az úgynevezett szaktekintélyeket. Az online díjátadó ceremóniára április 23-án, egy nappal a föld napját követően került sor. 

A mezőnyből a már fentebb említett kvartett érdemelte ki az első helyet, 

a koronavírus-járvány ideje alatt széles körben kifejtett tudományellenes és népbutító tevékenységéért, illetve a vírusbagatelLizáló, járványrelativizáló áltudományos gondolatok veszélyes terjedésében játszott kiemelkedő szerepéért. 

Pintér András Gábor, a Szkeptikus Társaság elnöke az átadó kapcsán elmondta: az ilyen díjakra azért van szükség, mert fel kell hívni a figyelmet az áltudományok terjedésére, és muszáj vitákat kezdeményezni róluk, mert a jelenlegi, Covid-sújtotta időkben rengetegen megpróbálják kihasználni az emberek frusztrációt. Az egyesület elnöke azt is kijelentette: a szavazáson jól látszott, hogy az embereket leginkább érdeklő téma továbbra is a koronavírus. 

A Szkeptikus Társaság bízik abban, hogy a humor eszközével és a jó ügy érdekében sikerül hatni az érzelmekre az áltudományos eszmék ellen vívott harcban.