Donáth Anna a keleti vakcinákkal oltott magyarokért szólalt fel az Európai Parlamentben

2021.04.28. 20:37

Több mint egymillió olyan magyar állampolgárnak, akik kínai vakcinát kaptak, hátrányos megkülönböztetésére alkalmas az európai vakcinaútlevéllel kapcsolatos jelenlegi tervezet – mondta Donáth Anna, aki a javaslat jelenlegi, hibás formája ellen szólalt fel az Európai Parlamentben.

A mai napon szavazásra bocsátott, több frakció támogatását is bíró javaslat uniós szinten törölné el védettségi igazolvány ellenében az olyan utazási korlátozásokat, mint a karantén elrendelése vagy a negatív teszt felmutatásának kötelezettsége határátlépés esetén.

Az ilyen korlátozások alóli mentesítéssel a momentumos képviselők is egyetértenek. Gondoljunk csak arra a több ezer honfitársunkra, akik naponta ingáznak Ausztriába, Szlovákiába vagy Erdélybe. Azonban csak az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinával beoltottak számára törölnék el automatikusan uniós szinten az utazási korlátozásokat. A többi vakcina, így például a Szputnyik V és a Sinopharm tekintetében ennek eldöntését a tagállamokra bíznák, akik dönthetnek úgy, hogy eltörlik azokat, de dönthetnek úgy is, hogy fenntartják őket

– írja Donáth Anna Facebook-oldalán. Hozzáteszi: természetesen az utóbbi eset sem jelentené azt, hogy a kínai vagy orosz vakcinával oltottak ne tudnának utazni Európán belül, csupán azt, hogy az adott tagállam szabályai szerint negatív tesztet kell felmutatniuk, vagy karanténba kell vonulniuk beutazás esetén, szemben a nyugati vakcinával oltottakkal, akik ez alól automatikusan mentesülnének.

Donáth Anna a közösségi oldalán írt bejegyzésben kiemeli: a vakcinák között nem szabad európai szinten különbséget tenni, mert az az emberek közötti különbségtételt jelentené.