Operatív törzs: az indiai mutáns vírus már a szomszédban van, és okozhat meglepetéseket

IMG 6761
2021.05.04. 11:47 Módosítva: 2021.05.04. 12:15

Nem dőlhetünk hátra, az indiai vírus már itt van a szomszédban, és okozhat meglepetéseket – jelentette be György István államtitkár, az országos oltási munkacsoport vezetője az operatív törzs keddi tájékoztatóján. Mint mondta, elérkeztünk az oltásoknál az egyéni felelősségek szakaszába.

Az ország, a kormány, az államigazgatás megteremtett mindent. Az oltás ingyenes, a regisztráció biztosított, rengeteg oltópont van. Minél többen veszik fel az oltást, annál gyorsabban túl leszünk a járványon, annál gyorsabban szabadulhatunk

– mondta az államtitkár, majd bejelentette, hogy hamarosan 200 ezer Szputnyik V vakcina is elérhető lesz az interneten foglalók számára, de csak azok kaphatják meg az orosz vakcinát, akik a foglalásról SMS-t kapnak. Ismertette, hogy több mint 330 ezer Pfizer-vakcina is érkezett, ennek nagy része a második körös oltáshoz szükséges. A megmaradt Pfizer-vakcinával a 16–18 éveseket fogják oltani.

A 16–18 éves korosztálynak is regisztrálnia kell, legkésőbb május 7-ig, mert csak érvényes regisztrációval lehet időpontot foglalni a jövő hét második felében tervezett oltásokra

– közölte György István. Beszámolt arról is, hogy szintén a héten érkezik Moderna-vakcina, valamint elkezdik az oltást a Janssen egydózisú oltóanyagával is a honvédségi oltóbuszokon.

A védőoltások számának örömteli növekedése hozzájárul, hogy a harmadik hullám leszálló szakaszában eredményesen küzdjünk, azaz a járványügyi adatok folyamatosan javuljanak – mondta Müller Cecília. Hozzátette: a fertőzöttek száma arra figyelmeztet, hogy a járványnak nincs vége. Továbbra is a brit vírusváltozat dominál, és súlyos megbetegedéseket okoz – mutatott rá.

Mint mondta, minden óvatosság megkövetelt a továbbiakban is: nem csak azok számára, akik oltottak vagy nem oltottak, mindenkinek egyenlő arányban kell hozzájárulnia a védekezéshez. Felelősséggel tartozunk egymás iránt – hangsúlyozta a tiszti főorvos.

Müller Cecília bejelentette, hogy hétvégére várják az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlását a kínai Sinopharm-vakcináról. Ha a WHO az oltóanyagok listájára felveszi a készítményt, akkor ez lesz az első keleti vakcina, amelynek a használatát nemzetközileg elfogadják.

A tiszti főorvos ismertette, hogy a fürdők újranyitásához különleges ajánlást és szabályozást alkottak.

A védettségi igazolvánnyal is nagyon óvatosnak kell lenni, és be kell tartani a távolságtartási szabályokat, valamint a megszokott óvintézkedéseket – így a lábmosó vagy a zuhany használatát. Külön kérem, hogy a kisgyermekek ne a lábmosóban pancsoljanak, ahogy azt sokszor láthattuk 

– figyelmeztetett Müller Cecília. 

Arra a kérdésre, hogy szükség lehet-e harmadik oltásra, egyelőre nem tudott pontos választ adni a tiszti főorvos. Ezzel kapcsolatban azt mondta:

Mindegyik vakcina veszélyhelyzeti alkalmazást kapott, hiszen nem telt el a használatuk kezdete óta annyi idő, hogy erről tapasztalatunk legyen. Bármelyik vakcina esetében szükség lehet harmadik adagra, de a járvány is válhat szezonálissá, lehet, hogy évente kell majd ismételni a védőoltásokat. Erre nem tudunk még pontos választ adni.

Kapcsolódó

A kormány arra is felkészül, hogy 9 hónap múlva újra kell oltani

Gulyás Gergely nem zárja ki, hogy lesz még a péntekihez hasonló egynapos oltási akció.

Az operatív törzs kedden ismertetett adatai alapján az elmúlt napon 726 új fertőzöttet regisztráltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 784 837 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 137 beteg, így az elhunytak száma 28 045 főre emelkedett. A koronavírus legfiatalabb áldozata egy 34 éves férfi volt Magyarországon.

Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője elmondta, hogy az elmúlt napon

  • a maszkviselési szabályok megszegése miatt 519 esetben intézkedtek a rendőrök.
  • A kijárási tilalom megszegése miatt 79 esetben kellett intézkedni.
  • A tranzitszabályok megszegése miatt 14 rendőri intézkedés történt.
  • A hatósági házi karanténok száma 26 080.

(Borítókép: Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján 2021. május 4-én. Fotó: M1 / Médiaklikk)  • Hírek
  • Csok