Szijjártó Péter: Már van elég vakcina minden regisztrált beoltására

2021.05.04. 12:03

Magyarországon fordul át először az oltóanyagok piaca keresletiből kínálatiba, vagyis Magyarország éri el Európában először, hogy van elég oltóanyag minden olyan ember beoltására, aki kéri − jelentette be Szijjártó Péter Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatóján, amelyet a Pfizer magyarországi képviseletének vezérigazgatójával tartott.

A miniszter elmondta: a Pfizer oltóanyagából érkezett a legtöbb Magyarországra. A kormány a vakcinából 10,8 millió dózisról kötött megállapodást a vállalattal. A mai napon a huszadik szállítmány érkezik a vakcinából, ami 334 ezer oltóanyagot jelent. Ezzel összesen 2,8 millió Pfizer-oltóanyag érkezett meg a lekötött mennyiségből. Így pillanatnyilag ebből van a legtöbb dózis az országban.

Mi soha nem tekintettünk ideológiai kérdésként a vakcinára, és a szélrózsa keleti és nyugati irányából is vásároltunk 

− mondta Szijjártó Péter, aki szerint ennek köszönhető, hogy van elegendő mennyiségű vakcina az országban. A miniszter hangsúlyozta: 

a fiatalok oltásában is nagy szerepet fog kapni a Pfizer-vakcina,

így a készleteket tartalékolják a 16 és 18 év közötti korosztály számára, és várják a fejleményeket a 12–15 év közötti korosztály oltásának lehetőségéről.

A Pfizer magyarországi képviseletének vezérigazgatója elmondta: nagy megtiszteltetés, hogy együtt küzdhetnek a járvány ellen Magyarországgal. Tavaly márciusban kezdték el az oltóanyag fejlesztését, amelyből az első szimbolikus szállítmány december 26-án érkezett Magyarországra.

Az Európai Bizottsággal kötött szerződések alapján 600 millió adagot kötöttek le. A vállalat felpörgeti a szállításokat az EU-ba, így 

májusban további 1,3 millió, júniusban pedig 2,2 millió oltóanyag érkezhet Magyarországra.

Ez lehetővé teszi, hogy a fiatalokat is beoltsák, és várják az engedélyt 12 és 15 év közöttiek oltására.