Karácsony Gergely nekiment a lakástörvényt módosító kormánypárti javaslatnak

2021.05.13. 16:02 Módosítva: 2021.05.13. 16:03
A főpolgármester szerint az a kormánypárti törvényjavaslat, amely alapján a bérlők a valós érték töredékéért megvehetik az általuk bérelt lakást, néhány ezer bérlő számára méltányolható előnyt jelent, „de az igazi nyertesei az ügyeskedők, fideszes csókosok és konkrétan a lakásmaffia lesz”.

Karácsony Gergely a Facebook-oldalán úgy fogalmazott:

Emberi drámák sorozatát okozhatja, hogy a nyugdíjas önkormányzati bérlők nevében bárki megszerezheti az általuk bérelt lakást. Azzal a nagy különbséggel, hogy az önkormányzatok nem fognak tudni segíteni, mert szép sorban elfogy az utolsó önkormányzati bérlakás is.

Azt is írta, hogy javaslatnak vesztese lenne az egész ország is, „mindenki, akinek nem volt olyan szerencséje, hogy önkormányzati bérleményhez jusson és a fél életét le kell dolgoznia azért, hogy méltó lakhatása legyen.”

Karácsony Gergely azt ígérte, hogy az ellenzéki polgármesterekkel közösen minden törvényes utat végig fognak azért járni, hogy megakadályozzák a kormánypárti javaslat elfogadását, ha kell Alkotmánybírósághoz fordulnak.

Zuglói polgármester voltam, amikor civil barátaim hívtak egy kerületi kilakoltatáshoz. Az idős, beteg házaspár a...

Közzétette: Karácsony Gergely – 2021. május 13., csütörtök

Az Index írta meg elsőként, hogy a fideszes Böröcz László országgyűlési képviselő nevével kedden éjszaka benyújtásra került a lakástörvény módosítása, amely lehetővé tenné, hogy kedvezményesen megvásárolhatóvá váljanak az önkormányzati bérlakások.

A politikus portálunknak azt mondta, hogy tömeges megkeresések nyomán, és egyeztetéseket követően nyújtotta be a javaslatát a parlamentnek. Állítása szerint a jogalkotói szándék hátterében az áll, hogy mindenki magántulajdonhoz juthasson, az is, akinek másként erre nem lett volna módja.

Böröcz László lapunknak kifejtette: a budai Várban a bérleti jogoknak is komoly forgalmi értéke van, ezekkel az ingatlan piaci értéke szerinti 50 és 70 százalékán kereskedtek. Ez és az alacsony bérleti díj egyfajta kompenzációja volt azoknak, akiknek nem adta el az önkormányzat a lakást. A csapdahelyzetet az okozta, hogy aki korábbi ingatlanának eladásából vett bérleti jogot, most szembesült azzal, hogy jelentősen megemelkedhet a havonta fizetendő bérleti díj.

Az I. kerület polgármestere V. Naszályi Márta az Indexnek adott interjújában úgy fogalmazott, nincs szó lakbéremelésről, idén egyáltalán nem is terveznek ilyet. A költségelvű lakbér annyit jelent, hogy a bérlő annyit fizet, amennyibe az önkormányzatnak a lakás fenntartása kerül. Hozzátette: az előző városvezetés 2013 óta nem állapította meg a költségalapú lakbér mértékét, ezt teszik meg most.  • Tippek
  • Hitelkártya