Új templomot kap Piliscsaba

2021.05.23. 15:10 Módosítva: 2021.05.23. 15:23

Új evangélikus templom épül a Pest megyei Piliscsabán. Az épület alapkövét Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke áldotta meg, és helyezte el a közösség elöljáróival pünkösdvasárnap délelőtt. Fabiny Tamás az alapkőletétel előtt tartott istentiszteleten arról beszélt: minden keresztény templom Isten jelenlétét hirdeti a profán térben. A püspök hangsúlyozta: az új templomnak is helyet adó piliscsabai Béthel Evangélikus Missziói Otthon területe „megszentelt hely”, és fontos funkciót tölt be az evangélikus egyház életében, hiszen évtizedek óta „hitmélyítő konferenciák” és egyházi közösségi együttlétek helyszíne, tudósított a távirati iroda.

Kapcsolódó

Május elején nyitnának az evangélikus templomok

Szigorú járványügyi szabályok betartása mellett tartanák az istentiszteleteket.

Prőhle Gergely, az evangélikus egyház országos felügyelője elmondta: a templomépítés az egyház és a kormány között 2020-ban kötött átfogó megállapodás részeként valósul meg.

Kapcsolódó

Soltész Miklós: A templomfelújítási program hozzájárul a gazdaság újraindításához is

A magyar emberek 80 százaléka a keresztény kultúrát értéknek tekinti – mondta az államtitkár.

A beruházás 345 millió forintba kerül, ennek 70 százalékát a kormány, 30 százalékát a Bajorországi Evangélikus Egyház állja.

A tervek szerint Isten háza jövőre készül el. 

Fürjes Zoltán, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára közölte: a kormány a közelmúltban döntött arról, hogy elindítja a templomfelújítási programot; mintegy 1800 magyarországi és Kárpát-medencei templom újulhat meg. A magyar evangélikus közösség 1,3 milliárd forint támogatást kap erre.