Két dolog miatt is aggódhat a Fidesz

2021.05.23. 17:38

Közvélemény-kutatást készített az IDEA Intézet az ellenzéki pártok közös és a Fidesz–KDNP listájának támogatottságáról április 27. és május 4. között. A felmérés alapján a hat együttműködő ellenzéki párt – DK, Momentum, Jobbik, MSZP, LMP, P – közös listája a teljes választókorú népességen belül három százalékponttal vezet.

Az ellenzék 38, a kormánypárt 35 százalékon áll, igaz, mindkét oldal támogatottsága egy-egy ponttal visszaesett az egy hónappal korábbihoz képest.

A legaktívabbnak számító, biztos szavazó, pártot választók körében még ennél is kisebb a különbség, ott a két oldal között csak kétszázalékos az eltérés: az ellenzékre 48, a kormánypártra 46 százalék szavazna.

A pártokat külön vizsgálva kiderül, hogy a Fidesz–KDNP támogatottsága 31 százalékon áll, míg a biztos szavazó, pártot választók körében 46 százalékon. A Jobbik esetében ez 11 és 14, a DK-nál 10 és 16, a Momentumnál 6 és 9 százalék. A teljes népességet nézve más párt nem jutna be jelenleg a parlamentbe.

Az IDEA Intézet a közösségi médián keresztül töltette ki a kérdőívet kétezer emberrel, a vizsgálat eredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor és településtípus tekintetében.

Hasonló szoros eredmények születtek a Závecz Research Kutatóintézet és a Nézőpont Intézet felmérései alapján is.