Karácsony Gergely: Megkeresett a hatalom, mennyiért nem indulnék az előválasztáson

2021.05.25. 09:24

Volt olyan megkeresés, hogy üzentek a kormány legfelsőbb köreiből: mondja meg, mit kér azért, hogy ne induljon el a miniszterelnök-jelölti előválasztáson – állítja Karácsony Gergely főpolgármester a Telexnek adott interjújában. A politikus szerint körülbelül egy hónapja kapta a megkeresést.

A kormánnyal való tapasztalatairól a miniszterelnök-jelölt azt mondta:

Én az elmúlt másfél évben azt tapasztaltam, hogy ez a kormány belülről iszonyatosan feszült, és olyan gyűlölettel beszélnek egymásról kormánypárti politikusok, hogy ahhoz kevés ellenzékinek lenne szókincse. Nekem sajnos szokásom, hogy mondok valamit, amit mások felvesznek, de az nem szokásom, hogy én veszem fel, amit mások mondanak, pedig hosszú évekig elélnék a jogdíjakból, ha ezeket a beszélgetéseket rögzítettem volna.

Karácsony Gergely arról is beszélt, hogy a családját félti a kampánytól, de azt nem akarta elárulni, hogy mit kíván tenni ennek elhárítására.

Az előválasztásba való kormánypárti beavatkozást valószínűtlennek tartja:

Nem tartom életszerűnek, hogy érdemben befolyásolni tudják a miniszterelnök-jelöltséget, mert ehhez az kellene, hogy sok százezer Fidesz-szavazó elmenjen az ellenzéki előválasztásra, megadja az adatait, és mindezt csendben, titokban csinálják. Szerintem ilyen nincs.

Az adjunktusi kinevezéséhez szükséges nyelvvizsgájára is kitértek az interjúban, erről azt mondta: 

Egyetemi lektorátusi nyelvvizsgát szereztem 2000-ben az ELTE Idegen Nyelvi Lektorátusán, akkor az volt a diploma feltétele.

Ennél komolyabb papír nem kellett az adjunktussá váláshoz – emlékeztetett Karácsony Gergely.