Fizikailag és lelkileg sem bírják már az egészségügyi dolgozók

DROTI20210423002
2021.05.26. 20:32 Módosítva: 2021.05.26. 20:33

Teljesítőképességük határán vannak az egészségügyi dolgozók, akik fizikailag és lelkileg is kimerültek, emiatt pedig egyre türelmetlenebbek egymással és a betegekkel is – mondta Bognár Zsolt, a Sürgősségi Orvostani Társaság elnöke az RTL Klub Híradójának.

Arról is beszélt, hogy a koronavírus-járvány minden egészségügyi területennagy terhelést jelent, a sürgősségi osztályokon például sokkal több súlyos állapotú betegeket kellett ellátniuk, mint máskor.

Ennek az az oka, hogy sokan telefonon keresztül kértek tanácsot, ám sok esetben nem tudtak nagyobb segítséget nyújtani, ezért azt tanácsolták a sürgősségi ellátásra szorulóknak, hogy menjek be, és akkor kivizsgálják a panaszok hátterét. Csakhogy amikor kiderült, hogy ehhez Covid-ellátóintézetbe kell menni, a legtöbben visszakoztak.

Aztán később odáig romlott az állapotuk, hogy mentőt hívtak, aki pedig kénytelen volt bevinni oda, ahol egyébként koronavírusosokat is ellátnak

– mondta Bognár Zsolt, hozzátéve, hogy a betegek késlekedése komoly problémát okozott, mert így 1-2 napos ellátás helyett heteket kellett kórházban tölteni.

Az elnök kitért arra is, hogy az elmúlt hónapokban többször is kialakult konfliktus a betegek, a betegek hozzátartozói és a sürgősségi ellátást végzők között, de nem azért, mert a szakdolgozók kevésbé lennének empatikusak, mint egy éve, hanem azért, mert a folyamatos érzelmi és fizikai megterhelés ehhez az állapothoz vezetett.

Emellett felhívta rá a figyelmet, hogy sok orvosnál poszttraumás stressz szindróma alakulhat ki az elmúlt több mint egy év megpróbáltatásai miatt.

(Borítókép: Rosta Tibor / MTI)