Absztrakt külsejű, kapucnis pulcsis szobrot kap Budapesten a bitcoin alapítója

2021.05.31. 16:15 Módosítva: 2021.05.31. 16:16

Magyarországon készül a világ első olyan szobra, amely a bitcoin alapítójának állít emléket. Az alkotás a budapesti Graphisoft Parkban kap helyet, a létrejöttét segítő közösség most hozta nyilvánosságra az első látványterveket. 

Az online fizetőeszköz megalkotója a rejtélyes Satoshi Nakamoto, akinek valójában nem ez az igazi neve: soha nem mutatta meg az arcát, azt sem lehet tudni, férfi-e vagy nő. A szobor ötletgazdája szerint az ismeretlen hős új fejezetet nyitott az internet történetében.

Önmagában már az is nagy dolog, hogy új, digitális pénzeszközök születtek, de ami valóban jobbá teszi a világot, az a bitcoin mögött álló blokklánc-technológia. Ez egy hatékony, igazságos és átlátható adatbázis, ami az emberek közötti bizalmatlanságot küszöböli ki

– mondta az Indexnek Györfi András, aki szerint a technológia legfőbb erőssége, hogy harmadik fél, például bank bevonása nélkül teszi lehetővé az értékek továbbítását a világ bármely pontjai közt, ami  számos területen teheti jobbá a világot, az élelmiszer-ellátástól a segélyszállítmányok célba juttatásáig. 

A szobor hírét már korábban nyilvánosságra hozták, most viszont azt is megtudhattuk, hogy néz 

majd  ki a műalkotás. A megrendelők sok szobrász munkáit tanulmányozták, mivel egy absztrakt alkotásról van szó, amelynek létrehozása nehéz művészi feladat. Választásuk végül Gergely Rékára és Gilly Tamásra esett, akik április óta dolgoznak a szobron, és néhány héten belül el is készülnek vele. 

Maga a bronzból készült mellszobor egy kapucnis alakot ábrázol, ezzel utalva az ismeretlen alapítóra. Az arca bronz-alumínium ötvözetből készül, amit az alkotók erősen felpolíroznak majd, hogy tükröződjön.

Van egy mondás, miszerint mi mindannyian Satoshi vagyunk. Maga a gondolat a fontos, hogy egy igazságosabb, jobb pénzrendszert teremtsünk, ami decentralizált, független a bankoktól és az államoktól. A szobor arca éppen ezt jelképezi: tükröződni fog, hogy aki ránéz, a saját tükörképét lássa benne 

– emelte ki az ötletgazda.

A nonprofit alapon épülő szobrot részben a hazai kriptoközösség tagjai finanszírozták, a

z összefogást egy közösségi finanszírozási kampány tette teljessé, amelyben 27 szervezet és magánszemély járult hozzá a szobor felépüléséhez. Az így gyűjtött mintegy 3,1 millió forintból még egy nemzetközi imázsfilm is létrejöhet, bár a média már korábban felkapta a témát. A magyar szoborról cikkezett az  entrepreneur.com , a Fox News és számos szakmai oldal is.  • Hírek
  • Megtakarítás