A dalai lámáról és az ujgur mártírokról nevezik el a Fudan Egyetem melletti utcákat

2021.06.01. 17:00

Ferencváros önkormányzata átnevezi azokat az utcákat, amelyek azt a területet határolják, ahol a kormány tervei szerint a Fudan Egyetem felépítését tervezik –  írta meg a Telex. A Hídépítő utcát ezentúl Dalai Láma utcának, a Helyi Kikötő utat pedig Ujgur Mártírok útjának hívják. Kedden már fel is szerelték az új utcatáblákat.

Baranyi Krisztina polgármester és Karácsony Gergely főpolgármester szerdán az alábbi utcatáblákat fogja felavatni: 

  • Dalai Láma út,
  • Ujgur Mártírok útja,
  • Szabad Hongkong út és
  • Hszie Si-kuang püspök út.

Szombaton, június 5-én 16 órától a Hősök terén, majd a Kossuth téren tüntetést szerveznek a Fudan egyetem kampuszának Budapestre telepítése ellen – jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester a Facebookon.

A főpolgármester úgy fogalmaz:

már most látjuk, hogy a kormány – saját ígéretét, a fővárossal kötött megállapodást megszegve – a Diákváros kiszorításával magyar fiatalok ezreit fosztaná meg az elérhető lakhatástól. Sőt, a magyar felsőoktatást sújtó elvonások és átszervezések miatt a legtöbbjük továbbtanulása is kérdésessé válna, miközben a tanároknak vállalhatatlan bérkülönbségekkel és a magyar egyetemek leértékelésével kellene szembenézniük csak azért, mert az Orbán-kormány lakájtempóban szolgálja ki a kínai befolyásszerzést.