Szél Bernadett: A Fidesz az emberellenes diktatúrák sorában

2021.06.15. 18:23

Az alapvető jogok biztosához fordul Szél Bernadett a Fidesz „emberellenes törvénye miatt”, mert az súlyosan sérti az emberi méltósághoz, az egyenlő bánásmódhoz és a szólásszabadsághoz való jogot, valamint a fiatalok testi és lelki egészséghez való jogát.

Ma újra saját állampolgárai ellen fordult a hatalom, és újabb lépést tett a Fidesz abba az irányba, amely sok honfitársunk számára még kevésbé élhető hellyé teszi Magyarországot. Ahogy tegnap is elmondtam: a kormány a valóságot akarja betiltani

– magyarázta a független parlamenti képviselő, majd hozzátette, hogy a kormány el akar tüntetni a nyilvánosságból, a médiából, az iskolai beszélgetésekből minden olyan tartalmat, amely homoszexuális vagy transznemű embereket jelenít meg, sőt egyáltalán a létezésükről ad hírt. Mélyen embertelennek nevezte ezt, és úgy látja, ezzel nem azt érik el, hogy megszűnik a másság, hanem elviselhetetlenné válik az érintettek helyzete.

Szél Bernadett úgy vélte, ezzel a lépéssel a Fidesz felsorakozott az emberellenes diktatúrák sorába: azokéba, amelyek azt képzelik, hogy szavak és kifejezések betiltásával, a szólásszabadság korlátozásával és kisebbségi csoportok jogfosztásával legyőzik a valóságot. „Csakhogy ez nem fog sikerülni, és legkésőbb 2022-ben el kell zavarnunk ezt az emberellenes rezsimet” – írja az MTI. 

Az ombudsman válaszát a képviselő várhatóan két hét alatt kapja meg, amelyet haladéktalanul közzé fog tenni. 

Korábban az Index is írt arról, hogy múlt hét csütörtökön, a Törvényalkotási Bizottság ülésén kormánypárti képviselők indítványára olyan módosításokat fogadtak el, amely a pedofil bűnözők elleni szigorúbb fellépésről szóló törvénytervezetben tudatosan összemossák a homoszexualitást a gyerekekkel szembeni szexuális bűncselekményekkel. 

Erre válaszul emberi jogi szervezetek kiadtak egy közleményt, amely arra emlékeztet, hogy a parlament egy százezer aláírást gyűjtő petíció és a hétfői Kossuth téri tüntetés ellenére fogadta el a jogszabályt, amely társadalmi célú reklámokban is tiltaná az LMBTQI emberek megjelenését.

„A következő időszakban arra fogunk fókuszálni, hogy minden létező jogi eszközzel megtámadjuk a jogsértő és embertelen törvényt itthon és külföldön is” – hangsúlyozta Dudits Luca, a Háttér Társaság ügyvivője.