Elítélték az egri unokázós csalókat

2021.06.18. 12:23

Négy és két év börtönre ítélt az Egri Járásbíróság két vádlottat, aki társaival korábban többször csalt ki pénzt idős emberek megtévesztésével – tájékoztatta az Egri Törvényszék az MTI-t.

Az első- és másodrendű vádlott élettársi viszonyban, nehéz anyagi körülmények között nevelte három kiskorú gyermekét. Egyikük külföldön élő nagybátyjának halála után az elhunyt lánya és felesége többször is egyszerű munkát, könnyű pénzszerzési lehetőséget ajánlott nekik. Telefonbeszélgetéseikből kiderült: a magyar rokonok egyikének el kellene mennie az általuk megadott címre, átvenni egy csomagot, majd a benne található pénzt elutalni Angliába.

A megbízók felhívták segítőjük figyelmét, hogy a gyors lebonyolítás érdekében fogadjon sofőrt, legyen velük állandó telefonkapcsolatban, a felismerhetőség elkerülésére használjon bukósisakot, csak keresztnéven mutatkozzon be, és ne beszélgessen a csomag átadójával.

A vádirat szerint a megbízóik idős emberektől csaltak ki pénzt. Az volt a módszerük, hogy Angliából rejtett számról véletlenszerűen kiválasztott magyarországi telefonszámokat hívtak fel, és ha a vonal másik végén idős ember jelentkezett, egyikük magát rendőrnek kiadva azt állította: a hívott fél unokája vagy gyermeke közlekedési balesetet szenvedett, és az okozott kár kifizetése, valamint a hatósági eljárás elkerülése érdekében azonnal pénzre van szüksége. Így többeket rávettek, hogy pénzüket és ékszereiket adják át a helyszínre küldött futárnak.

A bíróság az elsőrendű vádlottat mint társtettest, a másodrendű vádlottat mint bűnsegédet négyrendbeli, nagyobb kárt okozó csalás miatt négy, illetve két év börtönre ítélte. A döntést az ügyész és az elsőrendű vádlott tudomásul vette, a másodrendű vádlott enyhítésért fellebbezett.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport