Domonkos, Dominika
18 °C
29 °C

A HÖOK azt szeretné, ha augusztus végéig nem kellene nyelvvizsga a diplomához

2021.06.21. 18:23 Módosítva: 2021.06.21. 18:23

Függesszék fel a diplomaátvételhez szükséges nyelvvizsga-követelményt az augusztus 31-éig záróvizsgázók számára, beleértve az idei tanév keresztfélévében végzett hallgatókat is. Ezt kérte a kormánytól a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK).

Közleményük szerint a HÖOK vezetősége hétfőn egyeztetett erről Schanda Tamással, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) stratégiai és parlamenti államtitkárával, Rácz Zsófiával, a fiatalokért felelős helyettes államtitkárral és Hankó Balázzsal, az ITM felsőoktatásért felelős helyettes államtitkárával. A döntés sürgősségét indokolja, hogy azon hallgatók, akik szeretnének mesterszakon továbbtanulni, július 8-áig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat a felvi.hu rendszerében. 

A nyelvvizsga-követelmény idei elengedése akár 20-25 ezer olyan fiatal számára biztosítaná a diplomaátvételt, akik szakmai tudásukról a záróvizsgákon már tanúbizonyságot tettek.

Közöttük jelentős arányban vannak pedagógusok, egészségügyi- és agrárszakemberek, akikre jelenleg nagy szüksége lenne a magyar társadalomnak, az oktatási rendszernek és a gazdaságnak

– hangsúlyozza a HÖOK, külön kiemelve, hogy a járványidőszak az egyetemisták számára is soha nem látott kihívásokat jelentett. Az online tanórák mellett távolléti formában kellett vizsgázniuk, emellett jelenléti nyelvoktatásban sem tudtak részt venni lassan másfél éve. Sokan azért nem tudtak nyelvvizsgát szerezni, mert a vizsgaidőpontokat a korlátozások miatt le kellett mondani –sorolta az érdekképviselet.

Schanda Tamás saját közösségi oldalán máris belengette a pozitív döntés lehetőségét.

Az egyeztetést követően Illés Boglárka elnök asszonnyal is átbeszéltük a helyzetet, aki javasolta a tavalyihoz hasonló intézkedések bevezetését

– mondta az államtitkár. Mint emlékezetes, tavaly a koronavírus-járvány miatt több mint 110 ezer diplomát állítottak ki nyelvvizsgamentesen a gazdaságvédelmi akcióterv keretében bejelentett könnyítésnek köszönhetően.