Cigarettát kértek a meleg pécsi orvosoktól, aztán agyba-főbe verték őket

2021.06.29. 06:45 Módosítva: 2021.06.30. 06:10

Valóban két meleg fiatalember volt az, akit megtámadtak nem sokkal azután, hogy kimentek az utcára egy közeli szórakozóhelyről. Először cigarettát kértek tőlük, utána kötöttek beléjük, és estek nekik – írja a Szabad Pécs. Az egyik áldozat eszméletét vesztette a kapott ütésektől és rúgásoktól.

Bár hétfőn a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense úgy nyilatkozott, hogy a sértettek – az RTL Klub Híradója szerint orvosok – szexuális beállítottsága nem közérdekű adat, de kollégái minden körülményt vizsgálnak. A lap pedig azt írja, hogy ha a rendőrségi vizsgálat igazolja, hogy valóban – vélt vagy valós – homoszexualitásuk miatt verték meg a két férfit, akkor elég nagy bajba kerülhetnek, mert így súlyosabb büntetésre számíthatnak, mint alapesetben. 

Emlékeztetnek, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely beszélt erről a legutóbbi Kormányinfón, amikor arról kérdezték, hogy hogyan védi a melegeket az Orbán-kormány. A miniszter ekkor azt mondta, hogy a regisztrált élettársi kapcsolatról szóló törvény az azonos nemű pároknak is biztosítja az együttélés lehetőségét. 

Továbbá az Orbán-kormány által elfogadott Büntető törvénykönyvben minősített, privilegizált eset az,

ha valamilyen kisebbség sérelmére követ el valaki bűncselekményt azért, mert adott személy egy kisebbséghez tartozik (vagyis például, ha valakit megvernek a szexuális preferenciái miatt). 

Gulyás Gergely beszélt arról is, hogy a kormány az Alaptörvényben is rögzítette, hogy a kisebbségekhez való tartozás miatti sérelem esetén polgári jogi igényt – vagyis kártérítést – is érvényesíthessen az áldozat, amire korábban nem volt lehetőség.