Útnak indult az ország, áll a sor a horvát határnál

2021.07.01. 12:45 Módosítva: 2021.07.01. 14:24

Akár három órát is várakozniuk kell a Horvátországba utazóknak csütörtökön a letenyei autópálya-határátkelőhelyen, míg a közúti határátkelőnél kétórás a várakozás a kilépő személyforgalomban – közölte a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság.

A torlódás a horvát rendőri szerv július 1-jén bevezetett ellenőrzési szigorítása miatt alakult ki.

A rendőrség azt javasolja, hogy az  utazók  indulás előtt tájékozódjanak a célországban érvényben levő utazási feltételekről: a szállás regisztrációs igazolásáról, a Covid–19-cel összefüggő beutazási szabályokról, valamint az úti okmányaik érvényességéről.

Összegyűjtöttük a horvát konzulátus honlapjáról a legfrissebb tudnivalókat a Horvátországba  érvényes beutazási szabályokról:

  • A legegyszerűbb módja a beutazásnak, ha az úti okmányaink (útlevél vagy személyi igazolvány) mellett felmutatjuk a digitális Covid-igazolásunkat. A digitális Covid-igazolvány mobil applikációra is letölthető, de papírra is kinyomtatható. Biztos, ami biztos: a mobilapplikáció mellett javasolt, hogy legyen egy kinyomtatott példány is vésztartalékban, hiszen a mobil akár elveszhet, tönkremehet.
  • Covid-igazolvány hiányában is át tudunk kelni a magyar-horvát határ déli oldalára, ha rendelkezünk a mintavételtől számított 72 óránál nem régebbi, negatív SARS-CoV-2 PCR teszttel (PCR teszt) vagy a mintavételtől számított 48 óránál nem régebbi, az EU-által elfogadott antigén-alapú gyorsteszttel. (Az elfogadott antigén-tesztek listája az itt belinkelt dokumentumban található.)
  • Fontos kitétel: a szerológiai teszteket a határátlépésnél a horvát hatóságok nem fogadják el.
  • Az antigén tesztek esetében, a patikában vásárolható és öntesztelésre használható gyorsteszteket a horvát hatóságok nem fogadják el.
  • Az antigén teszteket laborban vagy erre a célra hitelesített tesztelési központokban kell elvégeztetni, amiből a teszt eredménye és a teszt elvégzésének dátuma is hitelesen megállapítható.
  • Van lehetőség a tesztelést saját költségre a határátlépést követően Horvátországban elvégezni, ez esetben a teszteredmény megérkezéséig házi karanténban kell tartózkodni (itt a található a horvátországi tesztközpontok listája).
  • A házi karantén pontos címéről, amely lehet apartman, hotel vagy magánház is, a beutazó személy a határon nyilatkozik vagy az utazást megelőzően az interneten keresztül rögzíti.
  • A tesztelési kötelezettségnek eleget tesz az a személy is, aki már átesett a Covid betegségen és a határátlépés idején igazolni tudja.
  • A betegségen való átesettség igazolható: 180 napnál nem régebbi, de az utazást megelőzően legalább 11 nappal korábban kiállított pozitív PCR-teszttel vagy antigén-teszttel, illetve a fertőzésen való átesettséget hitelt érdemlően igazoló orvosi igazolással.

TESZT HIÁNYÁBAN 10 NAPOS KARANTÉNKÖTELEZETTSÉG ÁLL FENN.

  • A horvát hatóságok a magyar nyelvű pozitív PCR-teszteredményt vagy pozitív antigén alapú gyorsteszt eredményét elfogadják. A pozitív antitest eredmény nem felel meg a betegségen való átesettség igazolásának. Továbbá az EESZT nyilvántartó rendszerből kinyomtatható irat sem felel meg, amennyiben az orvosi pecséttel, aláírással nincs ellátva. A betegségen való átesettséget igazoló magyar védettségi igazolványt a horvát hatóságok nem fogadják el. 

Beutazás koronavírus-védőoltással:

Főszabály szerint a Covid elleni védőoltások megszerzését igazoló igazolás felmutatása a határátlépésnél mentesít a tesztelési és karanténkötelezettség alól, amennyiben a beutazó a határátlépés napján igazolni tudja, hogy a kétdózisú védőoltás második dózisát is megkapta, míg egydózisú (Janssen) vakcina esetében legalább 14 nappal a beutazás napját megelőzően kapta az oltást. A védőoltás megszerzését igazoló igazolványokat, papír alapú dokumentumokat nem szükséges horvát vagy angol nyelvre lefordíttatni, jók a magyar nyelvű iratok is.

Milyen feltételekkel utazhatnak be a kétdózisú vakcinából még csak az elsővel oltottak? 

  • Pfizer-, Moderna- vagy Szputnyik V oltás első dózisát felvettek korlátozás nélkül beutazhatnak, ha az első dózis felvétele óta eltelt már 22 nap, de nem telt el még 44 nap. 
  • Az AstraZeneca első dózisával oltottak korlátozás nélkül beutazhatnak, ha az első dózis felvétele óta eltelt már 22 nap, de nem telt el még 84 nap.
  • A Sinopharm esetében viszont csak mindkét dózis felvételét követően léphetünk be szabadon Horvátországba.
  • A Janssen-vakcina felvételét követően pedig legalább 14 napnak el kell telnie a teszt- és karanténmentes beutazáshoz.
  • Aki az utazást megelőző fél évben átesett a Covid-betegségen és csak egy oltási dózist kapott, az első oltást követő fél évig szintén mentesül a karantén és teszt kötelezettsége alól.
  • Természetesen mindkét körülményt (betegségen való átesettséget, első oltást) igazolni szükséges.
  • A 12 év alatti kiskorúak mentesülnek a tesztelési kötelezettség alól, amennyiben szüleik, illetve felnőtt kísérőjük társaságában utaznak, és a szülők, illetve kísérők rendelkeznek az előírt negatív (PCR, antigén gyorsteszt) eredménnyel vagy a betegségen való átesettséget igazoló dokumentummal.
  • Ez a mentesség jelenleg nem illeti meg a 12–18. év közötti korosztályt.
  • A határon minden esetben nyilatkozni kell a Horvátországban tervezett tartózkodás időtartamáról, annak helyszínéről, valamint többnapos tartózkodás esetén a szállás pontos címéről.
  • A torlódás elkerülése és a várakozási idő csökkentése érdekében javasolt az adatokat a beutazást megelőzően feltölteni a https://entercroatia.mup.hr/ honlapon keresztül. Ezt követően az utas visszaigazoló e-mailt kap, továbbá megkapja a Horvát Közegészségügyi Intézet útmutatóival és javaslataival kapcsolatos információkat. A fenti honlap magyar nyelven is elérhető.
  • A Horvátországon keresztül tranzitban átutazóknak a horvát határrendőrség iránymutatása szerint nem kell kitölteni az adatlapot.
  • A Covid-védőoltás vagy védettségi igazolvány megléte jelenleg nem feltétele a horvátországi alapvető szolgáltatások (például fürdőzés, étterem, szálláshelyek) használatához.

Egyéb részletek, például az üzleti utazókra vonatkozó szabályok a konzuli szolgálat honlapjáról ismerhetők meg.