16:00, December 04.
Franciaország 0
Lengyelország 0
al-Tumama Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 04.
Anglia 0
Szenegál 0

Mától elérhető az uniós oltási igazolás

2021.07.01. 08:46

Magyarország július 1-jén bevezeti az európai uniós védettségi igazolást. Az angol–magyar kétnyelvű dokumentum papíralapon és digitálisan is elérhető lesz a lakosság számára − olvasható a koronavírus központi tájékoztató oldalon.

Azoknak az állampolgároknak, akik az Európai Unión belül utazást terveznek, azt javasolják, hogy digitálisan töltsék le, vagy az EESZT Lakossági portáljára belépve nyomtassák ki az uniós Covid-igazolást. Ha papíralapon szeretnének hozzájutni az igazolványhoz, a kormányablakokban és a háziorvosnál is beszerezhetik akár előzetes időpontfoglalás nélkül is.

Az uniós Covid-igazolás az egész unióban egységes vizuális megjelenésű, kétnyelvű, digitális és papírformátumban is ingyenesen elérhető, QR-kóddal van ellátva. Mivel az igazolás nem minősül úti okmánynak, így nem kerül hivatalból kiállításra, sem megküldésre.

Az igazolást az uniós tagállamok nemzeti hatáskörben adják ki, érvényessége az összes uniós tagországra kiterjed, teljes körű alkalmazása 2021. július 1-jén lép életbe. Magyarország július 1-jétől a többi tagállamhoz hasonlóan szabad beutazást biztosít az uniós Covid-igazolással érkező külföldieknek.

Az igazolás a Magyarországon már május eleje óta működő mobilapplikáción keresztül is letölthető, ami az ügyfélkapus bejelentkezési adatokkal használható. Ha már letöltötték ezeket az alkalmazásokat, akkor frissíteni kell az EU-s jogszabálynak megfelelő verzióban, ami szintén elérhető az alkalmazás-áruházakban. Az igazolás emellett ügyfélkapus belépés után letölthető az EESZT oldaláról is, amit ezt követően kinyomtathatnak.

Kik jogosultak a Covid-igazolásra?

Az oltási igazolásra jogosult az, akit legalább egy alkalommal már beoltottak, és az első oltás óta nem telt el egy év. Az oltási igazolvány egy évig érvényes. A dokumentum tartalmazza az oltóanyag hivatalos nevét és gyártóját. A fogadó ország határozza meg, hogy milyen típusú oltóanyagokat fogad el a határátlépésnél.

eu covid igazolasoltas
Fotó: Koronavírus tájékoztató oldal

Felgyógyulási igazolást kaphat, aki igazoltan átesett a fertőzésen. Ez azt jelenti, hogy az utolsó pozitív eredményű, a koronavírus kimutatására szolgáló PCR-tesztje vagy az uniós rendelet szerint elfogadható pozitív antigéngyorsteszttől számított tizenöt nap eltelt, de nem régebbi 180 napnál. Az ilyen típusú igazolvány érvényességi ideje 180 nap, de ez tagállamonként változhat. Az igazolványt ebben az esetben legkorábban tizenegy nappal azután kell kiállítani, hogy első alkalommal végeztek pozitív eredményű antigéngyorstesztet vagy negatív PCR-tesztet.

gyógyulási
Fotó: Koronavírus tájékoztató oldal

Tesztigazolást igényelhet, aki rendelkezik negatív koronavírusteszttel. Ennek a dokumentumnak az érvényességi ideje a legrövidebb. Lehet 24, 48 vagy 72 órás. Magyarországra 72 óránál nem régebbi teszt szükséges.

teszt
Fotó: Koronavírus tájékoztató oldal

Mindegyik dokumentumon szerepel egy QR-kód, amely szavatolja az igazolás hitelességét, így ha a nyomtatott formánál döntenek, arra nem kell sem pecsét, sem aláírás, hiszen azok nélkül is érvényes. A kódot csak speciális leolvasó szoftverrel lehet ellenőrizni.

Ha valaki nem tervez utazást, belföldön továbbra is elegendő a magyar védettségi igazolvány felmutatása, ha az szükséges a különféle szolgáltatások igénybevételéhez.  • Hírek
  • Hírek