Az Alkotmánybírósághoz fordul az Átlátszó a névtelen adományozás eltörlése miatt

2021.07.02. 15:56 Módosítva: 2021.07.02. 16:01
Bodoky Tamás, az Átlátszó főszerkesztője bejelentette, hogy az Alkotmánybírósághoz fordulnak amiatt a kormányrendelet miatt, amely kötelezné a civil szervezeteket, egyesületeket, alapítványokat, hogy tegyék közzé adományozóik adatait. Szerinte a kormány célja az lehet, hogy elriassza a támogatástól a magánszemélyeket.

Mint korábban megírtuk, egy csütörtöktől hatályos kormányrendelet értelmében megszűnt a névtelen adományozás lehetősége a civil szervezetek, egyesületek, alapítványok részére.

A változás több médiumot (Klubrádió, Válasz Online, Partizán, Átlátszó) is érint, amelyek most tiltakoznak az új szabályozás ellen. Bodoky Tamás, az Átlátszó főszerkesztője a Media1-nek azt mondta: az Alkotmánybírósághoz fordulnak az új rendelettel kapcsolatban. Hozzátette: semmilyen körülmények között nem adják ki a támogatóik listáját a kormánynak.

Mi egy centit sem változtatunk a gyakorlatunkon, védeni fogjuk a kis összegű támogatóink adatait

– mondta. 

A főszerkesztő szerint az új, mindenféle előzetes bejelentés nélkül megjelent rendelettel a kormánynak az lehet a célja, hogy elriassza a támogatástól a magánszemélyeket. A helyzet azért is aggasztó, mert így a felkészülésre sem hagytak időt, márpedig azokkal a támogatókkal, akiknek eddig névtelenséget ígértek, nem tehetik meg, hogy egyeztetés nélkül kiadják az adataikat.

Bodoky Tamás azt is elmondta, hogy a csekkes adományfeladás mellett a rendezvényeikre adománygyűjtő ládát is szoktak vinni, ez esetben pedig akkor sem tudnák megmondani, ki mennyit adományozott, ha akarnák.

Stock Richárd, a Klubrádió vezérigazgatója elmondta, hogy ők egyáltalán nem gyűjtenek adatokat a támogatókról, épp ezért nem is érthető számára, hogy mi alapján kellene adatokat szolgáltatniuk.