Bagdy Emőke: A homoszexualitás nem betegség

DBZOL20210610021
2021.07.03. 11:52 Módosítva: 2021.07.03. 11:53
A klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta interjút adott a Demokratának, amelynek kijelentette: éles határt von a pedofília és a homoszexualitás között, az LMBTQI „erőszakos térítési törekvéseit” elutasítja, nem fogadja el, hogy a más véleményen lévőket megbélyegezzék, azt pedig sajnálja, hogy a pedofilellenes törvénycsomag hatalmas hullámverést keltett.

Bagdy Emőkét a Demokrata többek között arról a pedofilellenes törvénycsomagról is kérdezte, amelynek utolsó pillanatban benyújtott kiegészítését több civil szervezet és ellenzéki párt is úgy értékelte, hogy az megbélyegzi az LMBTQI-embereket.

A klinikai szakpszichológus a Demokratának elmondta: éles határt von a szexuális másságok területén a homoszexualitás és a pedofília között.

Elítélendő és megakadályozandó az a rendellenes szexuális aktivitás, amely a vétlen, védtelen gyermekeket tesz ki maradandó testi-lelki-kapcsolati sérülésnek. Ez áll a pedofíliára, ami kóros és káros

– jelentette ki Bagdy Emőke.

A homoszexualitás azonban egészen más, a klinikai szakpszichológus kifejtette: az epigenetikai tudásunk szerint a gének és bizonyos korban a kulcsingerek összeadódó hatása hozza létre ezt a pszichoszexuális orientációt. A kritikus szocializációs kor éppen a legkisebb gyermekkor, főként az óvodáskor.

Tehát ezt védenünk kell; ha volna is hozzá genetika, ne aktiválják beható kulcsingerek. Hagyni kell ezt a kort a békés fejlődési úton, főleg ha genetikai nemmel azonos társadalmi nemet, gendert szeretnénk. Semmi más behatás nem szükséges

– fogalmazott Bagdy Emőke.

A Demokratának leszögezte: a homoszexualitás nem betegség, az a humán tolerancia, hogy fogadjuk el, és a másságán ne ítélkezzünk, a serdülés második, érett szakaszában fejleszthető ki, közösségi behatásra, kollektív elfogadásra vonatkozó konszenzussal.

Ez volna az igazi feladat, ha követnénk az egyenlőség, testvériség, szabadság eszméjét

– jelentette ki a klinikai szakpszichológus.

Arra a kérdésre, hogy „mi a véleménye az LMBTQI erőszakos térítési törekvéseiről”, azt válaszolta: elutasítja.

Szerinte az a baj, hogy az érzékenyítési szándékon túl a félreértelmezett szabadság jegyében a nemi identitás sokféleségét hirdeti, a szabad próbálkozásokat, átoperálási szándékok pártfogását a szülői akarat ellenében. Hozzátette: a védtelen és kalandvágyó, trendkövető gondolkodású fiatalokat befolyásoló hatása személyiségrombolás. „Ezt semmiképp nem fogadom el” – jegezte meg.

Bagdy Emőke azt sem fogadja el, hogy a más véleményen lévőket megbélyegezzék, kirekesztőnek titulálják. Azt is felvetette, hogy miért kérnek azok toleranciát, akik maguk erőszakosak, és igen-nem szinten kényszerítik döntésre az embereket.

A klinikai szakpszichológus úgy véli a jobb érzésűek hallgatnak, a félénkek visszahúzódnak, a mozgalom pedig Amerika- és Európa-szerte megállíthatatlanul nyomul előre.

Arról is beszélt, hogy ma világszerte az egykori kisebbségek, meghurcoltak, megnyomorítottak visszaütésének korszakát éljük.

Ugyanakkor azt is mondta, a homoszexuálisok teljes joggal kívánhatják az egyenlőséget, de nem kellene minden más szexuális orientációt is beengedni a polgárjogi harcukba.

A magyar pedofíliatörvény úgy határoz, hogy a pszichoszexuális nevelés, befolyásolás jogát és felelősségét vissza kell adni a szülőnek. Így elkerülhetők az óvodai, iskolai és külső, szélsőséges behatások

– fogalmazott a klinikai szakpszichológus. Azt pedig nagyon sajnálja, hogy ilyen hatalmas hullámverést kelt a törvény.

(Borítókép: Bagdy Emőke Budapesten, 2021. június 10-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)