Üzenetet küldött az Orbán-kormány a világnak

2021.07.06. 12:02

A melegellenes törvény bírálatait elutasító kormányhatározat jelent meg Orbán Viktor miniszterelnök aláírásával a Magyar Közlönyben. „A Magyarországot ért durva és antidemokratikus politikai támadásokról” szóló határozat fő megállapítása az, hogy

számos európai uniós tagország kormányfője, más kormányzati képviselője, illetve több európai uniós tisztségviselő olyan durva és antidemokratikus kijelentésekre ragadtatta magát a magyar Országgyűlés által elfogadott gyermekvédelmi törvényről, amellyel átléptek egy vörös vonalat. Az a hangnem és azok az állítások, amelyeket megfogalmaztak, rég letűntnek hitt korok gyarmatosító beidegződéseit és magukat felsőbbrendűnek tartó szereplők minden tiszteletet nélkülöző hatalmi megnyilatkozásait idézik. A Magyarországot ért durva és antidemokratikus politikai és hatalmi támadásokkal szemben hazánknak minden rendelkezésre álló európai jogi eszköz alkalmazásával meg kell védenie magát. A gyűlöletbeszéd Magyarországgal szemben is tilos.

Ami a hangnemet illeti, a kormány nyilvánvalóan Mark Rutte holland kormányfőre gondol, aki a pedofiltörvényhez kapcsolódó melegellenes szabályozásról szóló vitában azt mondta, „térdre kell kényszeríteni Magyarországot”, és az Európai Tanács június 22-i csúcstalálkozóján pedig többedmagával megpendítette azt is, hogy Magyarország kiléphetne az Európai Unióból.

Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök jelzései szerint az ügyben Magyarországra kötelezettségszegési eljárás vár, amelyről a kormányhatározat megjegyzi, „elfogadhatatlan, hogy egyes európai bürokraták napi ideológiai csatározásokra használják a közösségi jogot, mindez szöges ellentétben áll a jóhiszemű és tisztességes együttműködés és a méltányosság európai követelményével”.

Az Európai Parlament szerdán vitát rendez a törvénybe iktatott homofóbiáról, amelyen meghallgatják az Európai Tanács és az Európai Bizottság állásfoglalását is. Orbán Viktor felkérte Varga Judit igazságügyi minisztert, hogy a kormányhatározat tartalmát ismertesse meg az európai uniós politikai élet szereplőivel.

Mind a pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről, valamint a gyermekek védelme érdekében egyes törvények módosításáról szóló 2021. évi LXXIX. törvény szabályozási tartalmáról és jogalkotói céljairól, mind pedig a kormány gyermekvédelmi politikájáról és az e körben tett intézkedésekről, továbbá a kormánynak a magyar gyermekvédelmi politikával szembeni támadásokkal kapcsolatos álláspontjáról – a kormány nevében, teljes felhatalmazással – tájékoztassa az európai uniós és a tagállami szerveket és tisztségviselőket

– olvasható a kormányhatározatban.

Maga Varga Judit a kormányhatározat megjelenése után néhány perccel közösségi oldalán azt írta: a Magyar Közlönyben megjelent, a Magyarországot ért durva és antidemokratikus politikai támadásokról szóló kormányhatározat értelmében „elejét veszik az összehangolt lejárató kampánynak”. A miniszter közölte:

Itt az idő, hogy gátat szabjunk a Magyarországot érő alaptalan és hazug támadásoknak.

A törvénybe iktatott homofóbia részeként módosították a gazdasági reklámtevékenységről szóló jogszabályt is, amely úgy szól, hogy a 18 éven aluliak előtt megtiltanák a homoszexualitás vagy a nemváltás bemutatását is, szexuális felvilágosító előadásokat pedig csak nyilvántartásba vett szervezetek és előadók tarthatnának az iskolákban.