Rusvai Miklós: Az AstraZenecával oltottak ötödénél nem alakul ki megfelelő védettség

2021.07.06. 13:46

Rusvai Miklós víruskutató úgy látja, hogy a Sinopharmhoz hasonlóan az AstraZeneca-vakcinával oltottak 15-20 százalékánál sem alakul ki a megfelelő védettség. A szakember elmondta: legalább háromszázezer olyan honfitársunk van, akik ugyan megkapták az oltást, mégsem váltak védetté – derül ki az ATV híradójából.

Rusvai Miklós hozzátette: csak az AstraZenecánál lehet sejtes védelem, a Sinopharm esetén erre kevés az esély. A probléma az AstraZenecával oltottak 15-20 százalékát, míg a Sinopharmnál harminc százalékát is érintheti, ez pedig összesen háromszázezer embert jelent – mondta. Az állatorvos feltétlenül a harmadik oltás híve immunológiai szempontból, ráadásul más típusú vakcinával, mint amilyennel még az alapvakcinálás történt.

A víruskutató hozzátette: a kormánynak októberig kellene megteremteniük a harmadik oltás lehetőségét, máskülönben továbbra is Romániában kérhetik a harmadik oltást az emberek. Szerinte a vakcinák hatékonyságáról szóló vizsgálati eredményeket minél hamarabb nyilvánosságra kellene hozni.