11:00, November 27.
Japán 0
Costa Rica 1
Ahmad bin Ali Stadion E csoport
14:00, November 27.
Belgium 0
Marokkó 2
al-Tumama Stadion F csoport
17:00, November 27.
Horvátország 4
Kanada 1
Kalifa Nemzetközi Stadion F csoport
20:00, November 27. ÉLŐ
Spanyolország 0
Németország 0

Jön az enyhülés, a viharok miatt kiadták a riasztást

2021.07.09. 06:49 Módosítva: 2021.07.09. 11:23
Pénteken reggel 9 óra körül megérkezett a vihar, a fővárost Balaton–Székesfehérvár felől érte utol az égiháború. A következő órákban Budapest egész területén villámlásokkal, szélviharral, jégesővel csap le a következő hullám.

A heves zivatarok veszélye miatt pénteken másodfokú riasztást adott ki az ország középső területeinek több járására az Országos Meteorológiai Szolgálat – adta hírül az MTI. A katasztrófavédelem arra kér mindenkit, hogy figyelje a meteorológiai szolgálat riasztásait és viharjelzéseit.

A meteorológiai szolgálat veszélyjelzése szerint zivatarveszély miatt az egész országban Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Zala megye kivételével bárhol adhatnak ki további másodfokú riasztásokat a nap folyamán.

Kora délutánig a legnagyobb valószínűséggel az ország középső sávjában, illetve a Dunántúl keleti felén kell zivatarokra számítani, amelyek északkelet felé haladnak. A legintenzívebb gócokat viharos, óránként 60-70 kilométeres széllökés, 1-2 centiméteres átmérőjű jégdarabokkal jégeső és intenzív csapadék is kísérheti.

Délután dél felől várhatóan egy kiterjedt, heves zivatarrendszer éri el az országot, amely estére fokozatosan északkeletre helyeződik át. A leghevesebb gócokat szélroham (óránként 90-100 kilométeres, de ezt meghaladó sem kizárt), jégeső (2-3, helyenként akár 4 centiméteres jégdarabokkal) és felhőszakadás (rövid idő alatt 25–50 milliméter csapadék) is kísérheti.

A délutáni, esti órákban akár harmadfokú (piros) riasztást is kiadhatnak.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője azt kéri: mindenki figyelje a meteorológiai szolgálat figyelmeztetéseit, riasztásait. Kiemelte, hogy a viharos szélben lehetőség szerint ne parkoljunk fák alá, a közúton pedig a fasorok mellett is kellő figyelemmel közlekedjünk. Ha valaki leszakadt vezetéket vagy bajba jutott embert lát, akkor jelezze azt a 112-es segélyhívón – tette hozzá. A szóvivő felhívta a figyelmet, hogy ilyen időjárás idején 

a nyílt vízen fokozott a villámcsapás veszélye. Ezért azt kérik, mindenki vegye komolyan a viharjelzéseket.

Ma véget ér a rekkenő hőség, fokozatos lehűlés várható a következő napokban − derül ki az Időkép előrejelzéséből.

Kezdetben nyugaton, északnyugaton várhatók egyre több helyen záporok, zivatarok. Napközben országszerte növekszik a felhőzet. Heves viharok a középső és az északi országrészben alakulhatnak ki felhőszakadással, jégesővel, viharos széllökésekkel. A szél többfelé megélénkül, erős, helyenként viharos lehet. Ma a csúcshőmérséklet 25 és 38 fok között alakul, de nyugaton a viharok miatt akár nagyobb lehűlésre is számíthatunk.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) jelentése szerint hajnaltól a kora délutáni órákig legnagyobb valószínűséggel az ország középső sávjában, illetve a Dunántúl keleti felén kell zivatarokra számítani, amelyek északkelet felé haladnak. A legintenzívebb gócokat viharos széllökés kíséri, amelynek erőssége elérheti az óránként 60−70 kilométert is. Az intenzív esőzést körülbelül 1-2 centimétert elérő jégeső kísérheti.

Délután dél felől várhatóan kiterjedt, heves zivatarrendszer éri el az országot. Estére ez fokozatosan északkeletre helyeződik át, és a leghevesebb gócokat akár 90-100 kilométeres óránkénti sebességű szélroham sem kizárt, míg a jégeső általában 2-3, de helyenként akár 4 centiméteres jégátmérőjű is lehet. A rövid idő alatt lehulló csapadék elérheti a 25−50 millimétert.

előrejelzés
Fotó: Időkép

Müller Cecília országos tiszti főorvos szerdától péntek éjfélig elrendelte a legmagasabb, harmadfokú intézkedését, a hőségriadót. Emellett az ország középső és keleti részén kettes szintű, azaz narancs riasztás, a keleti részen pedig egyes, sárga riasztás van érvényben a heves zivatarok miatt. A meteorológiai szolgálat figyelmeztet arra, hogy a délutáni és az esti órákban piros riasztás is érvénybe léphet.

Önnek is van egy jó képe az időjárásról? Küldje el!
Küldje el nekünk!


  • Hírek
  • Bankszámla