Elhagyhatja a kórházat az első, állami támogatásból kezelt SMA-s gyermek

2021.07.16. 10:30 Módosítva: 2021.07.16. 10:39

Pénteken elhagyhatja a budapesti Bethesda Gyermekkórházat az első olyan gyermek, aki állami támogatás révén kapott SMA-kezelést – jelentette be az emberi erőforrások minisztere, Kásler Miklós pénteken az egészségügyi intézményben.

Az MTI beszámolója szerint Kásler Miklós elmondta: az elmúlt években legnagyobb számban a Bethesda kórházban kezelték az SMA-ban szenvedő gyermekeket. Az egyik legmodernebbnek számító Zolgensma-kezelést korábban – jellemzően társadalmi összefogás révén – tizenkét gyermek kapta meg.

A kormány döntése nyomán áprilistól azoknak a magyar gyerekeknek az SMA-kezelését, akiknek ez orvosilag ajánlott, az állam ingyenesen biztosítja. A kezelést elsők között kapta meg a két és fél éves Anna, aki pénteken már haza is mehet

– közölte a miniszter. Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója elmondta: már másfél év távlatából látják a gyógyszer nagyon pozitív hatását; mind a 12 gyerek – akinek még többnyire társadalmi adakozással gyűjtötték össze a nagyon drága készítmény árát – szépen fejlődik.