Kitiltják a dízelautókat Budapesten, csak az időpont kérdéses

2021.07.17. 17:54

Még idén dönt a fővárosi közgyűlés arról a dátumról, hogy mikor vezetik ki a korszerűtlen besorolású autókat Budapesten. A fővárosi önkormányzat ugyanis csatlakozott egy korábban már elindult európai kezdeményezéshez, amely ezt tűzte ki célul – számolt be a 444.hu

A Greenpeace Karácsony Gergely főpolgármesternek pénteken adott át 45 ezer aláírást, amelyet a régi dízelautók kitiltásának érdekében gyűjtöttek. Az átadáson az is elhangzott, hogy a főváros csatlakozott ahhoz az európai kezdeményezéshez, hogy a korszerűtlen besorolású autók kivezetésének legyen egy céldátuma Budapesten.

A lap az esetleges céldátumról kérdezte a főpolgármestert, aki szerint Európában a 2030-as dátum egyre gyakoribb. 

A választási programomban egyébként szerepelt az alacsony kibocsátású zónák jelölése, amit továbbra is tartok, vannak olyan városrészek, ahol egyszerűen nem is tudunk mást tenni, ezekhez is kell egy céldátum

– mondta Karácsony Gergely. 

Ahogy korábban az Index is írt róla, a dugódíj bevezetésének kérdésénél a főváros már utalt rá, hogy öt éven belül korlátozhatják a dízelautók behajtását Budapestre.

Dorosz Dávid, klímavédelemért felelős korábbi főpolgármester-helyettes akkor azzal érvelt, hogy a szennyező autók kitiltásával és a behajtási díj bevezetésével lehetne radikálisan javítani a főváros levegőminőségén.