Medvét láttak Isaszegen

2021.07.22. 19:51

Medvét észleltek Isaszeg külterületén csütörtökön. A vadat a szántóföld és az erdő határán látták, amint magányosan kóborol a környéken. A lakossági bejelentés a Pilisi Parkerdő Zrt.-hez érkezett, és fotóval is kiegészítették − olvasható a Duna-Ipoly Nemzeti Park honlapján.

A társaság a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal egyeztetve vadkamerákat helyezett ki a területen, melyeket a természetvédelmi őrszolgálat is folyamatosan ellenőriz. Eddig még nem találkoztak barnamedvével. A szakemberek szerint a vad már valószínűleg elhagyta a területet.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park honlapján arra figyelmeztetnek, hogy ha találkoznánk a térségben medvével, tartsuk be az alábbi szabályokat:

  • A medve alapvetően békés természetű, és csak nagyon ritka esetben kerül sor az emberrel való konfliktusra. Amennyiben medvét látunk, ne közelítsünk hozzá, legyen bármilyen korú az állat (a bocsok megközelítése leggyakrabban az anyaállattal való találkozást is magával vonja).
  • Ne tegyünk hirtelen mozdulatot, kerüljük a szemkontaktust, és lassan, hátrálva távolodjunk el a helyszínről.
  • Ha olyan területen járunk, ahol medve is előfordulhat, érdemes nappal, társaságban és beszélgetve közlekedni, a zajt a legtöbb esetben elkerülik az állatok. Az erdőben való sátrazáskor az élelmiszereket mindig a tábortól távolabb eső fára függesszük fel. Kerüljük az erős illatú élelmiszereket, és a maradékot mindig szagmentesen csomagoljuk el.