Hétvégén piszok meleg lesz, aztán jön a vihar

2021.07.23. 07:19

Ilyenkor kora reggel már bőszen ragyogni szokott a nap, ma a tócsákat kerülgetve vacogni lehet, mivel a hajnali hőmérséklet alig haladja meg a fővárosban a 15 fokot. Ez még a jobbik eset, mert van olyan szeglete az országnak, ahol 10 fok alá csökkent a hőmérséklet. Az Időkép mérései szerint Bakonybélen volt a leghidegebb, ott 7,8 fokig hűlt le a levegő.

De nem kell sokáig várnunk, a hétvégére már ismét bekopogtat a kánikula. Már pénteken is sok lesz a napsütés, csupán helyenként északon, valamint estétől a nyugati, délnyugati határ közelében alakulhat ki zápor, esetleg zivatar. Gyenge, mérsékelt lesz az északias légmozgás. A hajnali hidegek után napközben 26–31 fokot mérhetünk.

Szombaton is túlnyomóan napos idő várható, de egyes körzetekben megnövekedhet a gomolyfelhőzet. Kisebb záporok néhol északkeleten lehetnek. Nyugaton megélénkül, néhol megerősödik a déli szél. Hajnalban 12–17 fok várható, délutánra viszont már 28 és 33 fok közé melegszik a hőmérséklet.

Vasárnap a napsütést délutántól a Dunántúlon, este már a középső országrészben is záporok, zivatarok zavarhatják meg. Többfelé élénk, északnyugaton erős lesz a déli-délkeleti szél, de a legmelegebb órákban már a 35 fokot fogja karcolni a hőmérő higanyszála.

Vasárnapra már hőség és zivatarok miatt is figyelmeztet az Országos Meteorológia Szolgálat, egyes szintű figyelmeztető jelzést adtak ki az ország egész területére zivatar miatt. A hőség miatt pedig hét megyére adtak ki hasonló riasztást erre a napra: ide tartozik Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok, Zala és Somogy.

A hétvégére érdemes lesz valamilyen vízparti programot keresni. A Balatonon még tart a Kékszalag vitorlásverseny, de lesz hely a fürdőzőknek is. A hajórajok tegnapi pezsgését így látta az Időkép radarja: 

A magyar tenger a nemzetközi űrállomás egyik asztronautáját is megihlette; aki lemaradt volna a képeiről, még újra megnézheti őket.

Mindenesetre aki autóval vágna neki az útnak a Balatonhoz, érdemes lesz felkötnie a bikinijét, mert az elmúlt napok tapasztalatai alapján várhatóan már az M7-es kivezető szakaszán is tumultuózus jelenetek alakulnak ki, nemhogy a hátralévő minimum száz kilométeren.