Címvédés! Az RSM nyerte a Kékszalagot

2021.07.22. 20:55 Módosítva: 2021.07.22. 22:14
Minden idők egyik legszorosabb versenyében dőlt el az idei, 53. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj. A győzelmet a címvédő RSM szerezte meg a Raiffeisen Fifty-Fifty előtt.

A győztes katamarán kapitánya, Vándor Róbert a közszolgálati televízió sportműsorában a befutó utáni pillanatokban azt mondta:  

Nem nagyon tudom még elmondani, hogy mit érzek. Remeg a lábam. Nagyon örülök, hogy sikerült a címvédés. A versenyre készülve megerősítettük az árbocot, felújítottuk egy kicsit a hajót. Nagyon boldogok vagyunk.

A Kékszalag Európa leghosszabb tókerülő vitorlásversenye, amelyet először 1934-ben rendeztek meg. Az 53. Kékszalag Nagydíj 556 hajóval csütörtökön reggel 9 órakor rajtolt 25 fokos napsütésben Balatonfüreden. A rajt szenzációja az volt, hogy  megjelent amolyan korelnökként az a Kishamis, amelyet 125 évvel ezelőtt építettek meg. 

A gyenge szélben rajtoló verseny utolsó szakasza 

a címvédő, Vándor Róbert kormányozta RSM és az időrekordot tartó Józsa Márton vezette Fifty-Fifty nagy küzdelmét hozta, melyből végül az RSM került ki győztesen. Az élen végző hajó legénységének tagjai: Kalocsai Zsolt, Lange Péter, Bali István, Margitics Botond és Fekete András.

A harmadik helyen a két évvel ezelőtti győztes, Petrányi Zoltán kormányozta Audax Django ért célba.

Tavaly egy rendkívül szélcsendes versenyen a Vándor Róbert vezette RSM2 katamarán nyert 17 óra 52 perc 57 másodperces idővel.

A versenycsúcsot a Józsa Márton kormányozta Fifty-Fifty, egy kétárbócos, magyar fejlesztésű katamarán tartja, amely 2014-ben 7 óra 13 perc 57 másodperc alatt ért célba. A legtöbbször, tizenháromszor Litkey Farkas nyerte meg Kékszalagot. 

3. KÉKSZALAG RAIFFEISEN NAGYDÍJ, BALATONFÜRED

A végeredmény: 1. RSM (kormányos: Vándor Róbert), 2. Fifty-fifty (k.: Józsa Márton), 3. Audax Django (k.: Petrányi Zoltán)  • Hírek
  • Hírek