Kásler Miklós: Megtámadták a családokat, fel akarják számolni, el akarják törölni a nemzeteket

2021.07.24. 20:53

A hagyomány ereje rendkívül nagy; a nyelv, a kultúra, a hagyományok és a közös történelem tart össze közösségeket, emberi értékeket – közölte az emberi erőforrások minisztere szombaton Jászapátiban.

A város önkormányzata által szervezett Jászsági Randevú elnevezésű kétnapos rendezvény első napján Kásler Miklós, aki egyben a rendezvény fővédnöke is, azt mondta, napjainkban pergőtűz alatt van minden, ami érték: az ember, az emberi identitás.

Kásler Miklós azt mondta, hogy az emberiség nem homogén massza, hanem a tarkaság, különbözőség egysége, amire Magyarország kiváló példa.

A magyar kultúrának az volt a rendkívüli erőssége, hogy mindenkit befogadott, mindenki lehetőséget kapott képességei kibontakoztatására, hogy virágba szökkenjen a tehetség

– jegyezte meg, majd kiemelte, hogy Magyarországon a különböző eredet nem elválasztotta az itt élő népeket, azok egymást kiegészítették, így jött létre egy rendkívül sokszínű és ebből eredően átütő, egyedi, semmihez nem hasonlítható kultúra.

A miniszter azt mondta: a magyar történelem vérzivataros évszázadaiban a közösségnek ez a tudata tartotta össze a nemzetet, valamint az az autonómiahalmaz, amelyet rendkívüli képességű dinasztiánk, az Árpádok az itt élő népeknek biztosítottak. Példaként említette a jász, kun, szász, székely autonómiát, a királyi városok autonómiáját. 

Kásler Miklós arra biztatta a jászokat, hogy őrizzék meg hagyományaikat, jászságukat, magyarságukat, egyszóval emberségüket.

A propaganda időnként a természeti törvényeket lépi át, gondoljunk a most folyó vitára az Európai Parlamenttel. Megtámadták a családokat, fel akarják számolni, el akarják törölni a nemzeteket, amelyek az emberi együttélés legmagasabb formái a történelem bizonysága szerint

– fogalmazott a tárcavezető.

Ez a megjegyzés az MTI hírének rövidebb változatában szerepel a hosszabb változatból viszont kihagyták.  az Európai Parlamenttel a magyar kormány a pedofiltörvényhez kapcsolódó melegellenes szabályozás miatt folytat vitát. Az EP nemrég állásfoglalást fogadott el, hogy az Európai Bizottság minden lehetséges eszközzel lépjen fel a szabályozás ellen.

Kásler Miklósnak egyébként a budapesti melegfelvonulás napján sikerült arról beszélnie, hogy „a propaganda” természeti törvényeket lép át.

Pócs János, a térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta: a Jászsági Randevú rendezvényét a Jászapátiban született Mihály Béla keramikus és látványtervező indította útjára 1973-ban. Halála előtt a program rendezési jogát átadta Jászapáti városának; a rendezvénnyel ma is emlékének adóznak.

Közölte, a jászokat a redemptio (a jászkun kerület önmegváltása, amelynek során 1745-ben pénzért visszaszerezték korábban elvesztett kiváltságaikat) nemcsak ünneplésre, hanem összefogásra, példás egységre is kötelezi, amikor annak van itt az ideje.

A jászok a tavalyi nehéz évben is bebizonyították, hogy a bajban a hit, az összefogás a legnagyobb kincs – mondta, egyben megköszönte a koronavírus-járvány elleni védekezésben részt vevők munkáját.

Farkas Ferenc (Fidesz-KDNP), Jászapáti polgármestere elmondta: az eseményen a helyi termékeket népszerűsítik, népművészeti alkotók, helyi és kistérségi népművészeti csoportok mutatkoznak be. A látogatók megismerkedhetnek a Jászság zenei, gasztronómiai és kézműves hagyományaival.

A programok között kiállítások, koncertek, táncház, néptánc- és operettgála is szerepel. A gyerekeket foglalkozásokkal, zenés mesejátékkal is várják.