„A buziknak varázserejük van” – így zajlott a 26. Budapest Pride

image 6483441 (4)
2021.07.24. 14:53 Módosítva: 2021.07.24. 17:42
Soha nem látott tömeg vett részt a 26. Budapest Pride fesztiválon, amelyet a pedofiltörvényhez kapcsolódó melegellenes szabályozás miatt nemzetközi figyelem is kísért.

17:40-re a Tabánnál fesztiválhangulat alakult ki, a Civil Faluban több szervezet (Amnesty International, Háttér Társaság, Keresztények a melegekért, Támogató Szülők Csoportja)  is jelen van. Nemsokára beszédet mond: 

 • Hegedűs Máté (a Budapest Pride szervezője),
 • Vladimir Luxuria (az Európai Parlament első transznemű képviselője),
 • Hegedűs Emmett (transznemű fiatal),
 • Szél Bernadett (országgyűlési képviselő),
 • Vay Blanka (a Prizma Transznemű Közösség aktivistája),
 • és Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere.

A tömeg vége még mindig nem érkezett meg, békésen hömpölyög a felvonulás a Tabánhoz.

Iványi Gábor minden egybegyűltért imádkozik

Hegedűs Máté felszólalásában azt mondta, szeretnék, hogy a fiatalok azt érezzék, hogy van helyük a világban. „Fel kell ismerni, hogy nem az LMBTQ-fiataloknak kell szégyellni magukat, mert nem ők erőltetnek propagandát az emberekre” – mondta, és beszélt arról is, hogyan támogathatják egymást:

Ne tartsd magadban a témát, beszélj róla!
Támogatsd LMBTQ+-ismerőseidet, éreztesd velük, hogy értékesek, támogasd őket abban, hogy kiálljanak magukért!
Önkéntesként csatlakozz a szervezetekhez, legyél látható, és ha teheted, adományozz!

Szavazz az ellenzéki előválasztáson és az országgyűlési választásokon!

– sorolja a főszervező. Szerinte körülbelül 30 ezren vannak a felvonuláson, hatalmas figyelem irányul most Magyarországra és a magyar LMBTQ-emberek helyzetére. Hozzátette, ha a kormány tényleg a gyerekek helyzetét tartaná szem előtt, nem a család fogalmát próbálná egy szűk dobozba préselni, és javíthatná az ellátórendszert.

Lang Györgyi műsorvezetőként jegyezte meg:

pártunk és kormányunk bekamerázta a helyszínt, hogy lássák, mennyi buzi van jelen.

Ő adta át a színpadról azt az üzenetet is, hogy Iványi Gábor nem tud ma itt lenni, de mindenkit áld, imádkozik az összegyűltekért, és üdvözletét küldi – ezt hatalmas taps kísérte.

A nevem Vladimir, de ne aggódjatok, nem Putyin

Vladimir Luxuria, az Európai Parlament első transznemű képviselője kicsit poénkodott, mielőtt elkezdte beszédét.

A nevem Vladimir, de ne aggódjatok, nem Putyin! ... az Európai Unió legfontosabb Pride-ján vagyunk ma, nagy megtiszteltetés, hogy itt lehetek. Emberi lények vagyunk, akik megérdemlik, hogy létezzenek. Nem csak húsból, kromoszómákból vagyunk, hanem test és lélek, test és szív, test és agy kombinációi vagyunk

– mondta.

Beszélt arról is, hogy meg kell előzni a zaklatást, a szexuális diszkriminációt, beszédét pedig egyenesen Orbán Viktorhoz címezte. Azt mondta, hogy nem akarják a heteroszexuális fiatalokat meleggé vagy transzneművé tenni, hanem azt akarják, hogy a gyermekekből ne váljanak gyűlölettel teli felnőttek.

"A buziknak varázserejük van"

Vay Blanka, a Prizma Transznemű Közösség aktivistája arról beszélt, hogy a "buziknak varázserejük van", ezért akarja őket a Fidesz elásni, hogy próbáljanak meg boldogtalan heteró életet élni, mert ha valaki kiáll, és azt mondja, hogy ilyen vagyok, fogadd el, kiderül, az emberek igenis tudnak jók lenni. Nekik a láthatóságukban van az erejük, ezért akarják őket eltüntetni.

Keressük azokat az alkalmakat, amikor önmagunk veszélyeztetése nélkül megmutathatjuk magunkat, és ha kell, legyünk ott egymásnak! Tavasszal jön a következő választás, úgy tűnik, hogy a kormány leváltásának feltételei adottak.

Szivárványharcosok! Fel kell szabadítani magunkat!

– fogalmazott.

„Ne a puskaport tartsuk szárazon, hanem a lelkünket nyitva”

Sziasztok, büszke, szabad magyarok! Heteró vagyok, apa vagyok, keresztény vagyok, de nem annak ellenére vagyok itt, mert ez mind igaz rám; hanem éppen ezért

– kezdte beszédét Karácsony Gergely.

Elmondta, hogy neki teljesen magától értetődő, hogy szeretheti azt, akit szeret. Tudja, hogy a többséghez tartozik, de tudja, hogy ez nem privilégium, és nem hatalom, amivel vissza kell élni; hanem felelősség, hogy előzőeket mindenki megkaphassa ebben a hazában. Apaként nagyon szorong és fél, hogy a gyerekeire milyen jövő vár. Szorong azon is, hogy mennyi információ zúdul rájuk, és hogy egyre nehezebb megkülönböztetni az igazságot a hazugságtól. 

Ő azért vesz részt a Pride-on – folytatta a főpolgármester – mert azt szeretné, ha senkinek sem kellene szorongania.

Rengeteg dolgunk van a gyerekeink miatt, azért vagyok itt, hogy ezekkel a dolgokkal foglalkozzunk, és söpörjük félre a propagandát és a hazugságot, és igen, keresztény is vagyok, bár a magam módján, de nem ennek ellenére, hanem ezért vagyok itt, mert mindannyian a teremtő képére lettünk teremtve, és tudom, hogy nem vagyunk egyformák, de egyenlők igen.

A főpolgármester arra kérte a jelenlevőket, hogy indítsák el Magyarországon a változást, és megjegyezte, a szervezők arra kérték, hogy ne tartson kampánybeszédet, de megjegyezte, mindenki tudja, hogy a fejétől bűzlik a hal. Véleménye szerint egyszer majd szembe kell nézni a borzasztó örökséggel, amiben elképesztő mennyiségű gyűlöletet plántáltak az emberekbe. Azt kérte, hogy ne a puskaport tartsák szárazon, hanem a lelküket nyitva, mert miután elindul a változás, erre lesz szükség. Legyen Magyarország büszke, szabad ország! – zárta a beszédét Karácsony Gergely, mire Lang Görgyi gyorsan kontrázott is egyet: Boldog karácsonyt kívánok! – majd este fél hétkor ő is elköszönt a 26. Pride résztvevőitől.

Az ellentüntetők összemossák a pedofíliát a homoszexualitással

Korábban, 17:10-kor: a Tabánnál lovas rendőrök vannak, illetve a szervezők már irányítják az embereket a piknik helyszínhez, ahol hamarosan megtartják a beszédeket. 

16:57-re a tömeg eleje már megérkezett a Tabánhoz. Eközben a CNN vezető cikkben foglalkozik a Budapest Pride-dal, azt állítva, a mostani felvonulás tiltakozás is az egyre növekvő homofóbia és a pedofiltörvényhez kapcsolódó melegellenes szabályozás ellen, amelyet a magyar kormány nemrég vitt át a parlamenten. Az amerikai hírtelevízió korábban már kétszer is írt a Magyarországon törvénybe iktatott homofóbiáról.

16:38-kor tudósítónk éppen elhagyja a hidat, és azt mondja, hogy a Gellért Szállónál rengeteg rendőr van, ellentüntető pedig alig. Utóbbiak a híd budai hídfőjénél is „STOP LMBTQ” feliratú molinót tartanak a magasba. Egy másik kollégánk azt írja, hogy a szállónál óriási a tömeg, nyugodt, vidám a rendezvény. Csak maroknyi szélsőséges ellentüntetőt látni a kordonok mögött. A Fővám téren Budaházy György és hívei akcióztak, a „Buzik, haza!” szlogent skandálták. „Állítsuk meg a gyerekek megrontását!” – mosták össze a szexuális orientációt a pedofíliával egy transzparensen.

„A szerelem valóság, Isten csak mese” – virít eközben a felirat a Pride egyik szivárványszínű transzparensen, más pedig így nyilatkozik feliratával: „Egy nagyon dühös buzi vagyok.” Olyan is van, aki a felvonuláson próbál magának párt találni, ugyanis egy olyan kartontábla van a kezében, amelyen azt írja, „Csajok, szingli vagyok!”, és Instagram-elérhetőségét írja alább. 

16:20-kor már a Szabadság hídon sétáltak az emberek, miután a rendőrautók megnyitották előttük az utat. Tudósítónk több szivárványos DK-s zászlót is látott feltűnni a tömegben. A fél tömeg egyébként jelenleg egy kínai boltba próbál bejutni, mert hirtelen sokan megszomjaztak a hőségben. 

16:13-kor a Fővám téren néhány férfi van csak póló nélkül, és csak egyetlen férfit lehetett látni dominabikiniben. Nincs sok jele olyasféle, kihívónak vélt viseletnek, amelyre 'felháborodnak' az ellentüntetők. Ami a melegellenes csoportokat illeti, korábban egy tucatnyi ellentüntetőt lehetett látni a Fővám téren. Kifeszítettek egy STOP LMBTQ feliratú molinót, olyan 30-40 készenléti rendőr nézte méla unalommal őket. Nagyjából a tüntetők is ennyien vannak.

Újságírónk a helyszínről azt mondja, többnyire a „Mocskos buzik!”, „Mocskos Pride!”, „Tiltsák be!” felkiáltásokat lehet hallani. 

Közben Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője is a sokszínűség mellett kampányol. A politikust a Kálvin és a Fővám tér között csípte el fotósunk. 

Valaki egyébként nagyon várja bulizni Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert is a Kálvin téren. 

16:08-kor a Kálvin téren kezd elrendeződni a tömeg, már könnyebben lehet mozogni. Néhányan hangszórón teszik közzé gondolataikat. Nem sokkal a Szabadság híd előtt állunk ekkor.

15:52-kor helyszíni tudósítónk szerint egy idős nő valamin összekaphatott néhány rendőrrel, ami láthatóan tettlegességig fajult. A nő a rendőröket lökdöste. A Nemzeti Múzeum előtt egy ujjongáshullám kezdődött, közben a Kiskörút tele van rendőrökkel. Ennek ellenére felhőtlen a hangulat, valaki egy rózsaszín biciklin szolgáltatja a zenét. 

15:40-kor a tömeg eleje már az Astoriához ért. A látványra nyugodtan lehet használni a hömpölyög szót. A metrónál valamiért nem engedik le a rendőrök az embereket. 

Hatalmas tömeg megy az Astoria felé

15:22 A téren akkora tömeg gyűlt össze, hogy megmozdulni is alig lehet – videós kollégáink ezt tapasztalják, miközben a Queen Don’t Stop Me Now című számára buliznak a résztvevők. Közben az első jármű, egy zöld kamion elindult az Astoria irányába.

„Ilyen tömeg sosem volt, basszus” – jelentette videós kollégánk. 

15:07-kor a rendezvény elkezdődött, Csikós Ádám köszöntötte a tömeget. Az elnök és szervező arról beszélt, hogy az uszító, gyűlölködő közbeszéd és a pedofiltörvény melegellenes módosítása miatt idén különösen fontos a kiállás. A helyszínen levő tudósítóink szerint többnyire fiatalok vannak a téren, valaki pedig táblát tart a magasba, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter látható, amint rózsaszín szívecskék ölelik körül. 

Indulás előtt egy dal

Look inside your tiny mind and look a bit harder – csendült fel még kezdés előtt az egyik hangszóróból Lily Allen dala, a Fuck you, amely a homofóbokhoz szól.

Óriási a rendőri készültség  

Egyelőre a Madách téren gyülekezik a tömeg, a két megnyitóbeszéd tudósítónk információi szerint nagyjából három órakor kezdődik. A tér már majdnem tele van, az embereket pedig rendőrök ellenőrzik. Sokak táskáját többször is ellenőrzik, a metrómegállók pedig tele vannak rendőrökkel.

Az eddigi legnagyobb Pride felvonulást várják a szervezők – egyébként a mai a 26. –, ez valószínűleg részben köszönhető a pedofiltörvény melegellenes módosítása miatti felháborodásnak. 

A korábbi évekhez képest változás, hogy nem a Március 15. téren gyülekeznek a résztvevők, hanem a Madách téren, ahonnan az Astoria, Kálvin tér, Fővám tér, Szabadság híd, Szent Gellért rakpart, Döbrentei tér útvonalon haladnak, végül a Tabánba érkeznek.

A házigazda idén Lang Györgyi, de beszédet mond még:

 • Hegedűs Máté (a Budapest Pride szervezője),
 • Vladimir Luxuria (az Európai Parlament első transznemű képviselője),
 • Hegedűs Emmett (transznemű fiatal),
 • Szél Bernadett (országgyűlési képviselő),
 • Vay Blanka (a Prizma Transznemű Közösség aktivistája)
 • és Karácsony Gergely (Budapest főpolgármestere).

Idén is több szervezet indít járművet, összesen hat autó/kamion kíséri a felvonulást. A Budapest Pride kamionja mellett zenés, illetve vízosztó autók is gurulnak a tömeggel, a sort pedig a Momentum járműve zárja. A programról részletesebben itt írtunk

Európa szeme Budapesten

Eljött a Budapest Pride-ra Terry Reintke, az Európai Parlament LMBTI frakcióközi csoportjának a társelnöke is, aki felszólalásában azt mondta: ma nemcsak a jelenlévő ezrek vannak itt, egész Európa szeme rajtunk van.

A gyűlölet, a jogállam lebontása és az autoritariánus hullám ellen is itt vagyunk

  – célzott a pedofiltörvényhez kapcsolódó melegellenes szabályozásra, amely miatt az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított.

Tömegközlekedési információk

A tömegközlekedők az alábbiakkal számolhatnak: 

 • Délután egy és fél öt között a Deák Ferenc tér−Károly körút−Astoria−Múzeum körút−Kálvin tér−Vámház körút−Fővám tér−Szabadság híd útvonalat lezárják.
 • A menet elhaladásának idejére az Astoria, Kálvin tér és Fővám tér csomópontokat zárják le.
 • Délután négy és fél hat között a Szent Gellért rakpart, a Döbrentei tér és a Krisztina körút kerül lezárás alá.

A Pride előestéjén történt: #adultcontent divatfotózás Gryllus Dorkával és Péterfy Borival

Lakatos Márk haute couture divatfotózásán jártunk, ahol mások mellett Gryllus Dorka és Péterfy Bori öltötte magára a nagy sikerű #adultcontent-pólókat.

Nézze meg werkfilmünk és a divatfotó galériát!

A Pride előtt történt: TEDx Love is Love rendezvény

Ha elmondom ezt a történetet, talán segít bizonyos embereknek, családoknak, gyerekeknek megérteni, hogy nincsenek egyedül

– mondta Hlatky-Schlichter Hubert a TEDx Love is Love konferenciáján.

Szörnyi Krisztával, Kajdi Csabával és Lakatos Márkkal arról beszélgettünk, miért érdemes sokkal elfogadóbbnak lenni, és miként lehet legyőzni az ismeretlentől való félelmet és az előítéletet.

A TEDx egy olyan platform, amely előadásaival az élet sokszínűségét igyekszik bemutatni.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)