Pusztító vihar csapott le Romániára

2021.07.29. 13:48

Romániában fennakadásokat okozott a közúti és vasúti közlekedésben az ország nagy részére kiterjedő extrém hőség és viharos időjárás – számolt be az MTI. A katasztrófavédelem csütörtöki összesítése szerint az előző esti viharok 83 településen okoztak károkat, hat országos főúton és tíz megyei úton okoztak többórás fennakadást. Csaknem háromszáz kidőlt fa és 39 villanypózna eltávolításához riasztották a tűzoltókat.

Bukarestben az óránként hetven kilométeres sebességű szél lakóházakra döntött egy hét-nyolc emelet magasságú antennát, két ember megsérült. Több utca járhatatlanná vált a letörött ágak és az úttestet ellepő esővíz miatt, szerda késő este rövid ideig a bukaresti nemzetközi repülőtér sem fogadta az érkező járatokat, és Konstancára irányították őket.

A főváros térségét is érintő vihar leszakította a felsővezetéket a Bukarest-Konstanca vasútvonalon. Médiabeszámolók szerint a fennakadás egyebek mellett egy gyerekeket szállító vonatot is érintett, amely csütörtök reggel már több mint kilenc órát késett, így a Konstanca-Arad utat várhatóan 26 óra alatt teszi meg.

A Maros megyei Palotailva (Lunca Bradului) és Ratosnya (Rastolnita) között a Csíkszereda expressz és egy személyvonat mozdonyára esett faág, Tusnádfürdőn pedig a felsővezeték leszakadása okozott fennakadást a vasúti közlekedésben.

A heves zivatarok az idei nyár eddigi legmelegebb napján alakultak ki: szerdán több városban, köztük Bukarestben is meghaladta a hőmérséklet a 39 fokot, a legnagyobb hőség Herkulesfürdőn volt, itt 40,1 fokot mértek.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport