Galgóczi Ágnes: Küszöbön a negyedik járványhullám

2021.07.30. 14:40

Az egészségügyben dolgozóknak 15 napjuk van rá, hogy megkezdjék az oltási sort. A védőoltás felvétele minden még be nem oltott egészségügyi dolgozónak kötelező, így az alapellátásban, a járóbeteg-szakellátásban, a kórházakban, a mentőknél, a gyógyszerellátásban, a diagnosztikában foglalkoztatott egészségügyi dolgozóknak, a betegszállítóknak és a magánegészségügyi szolgáltató által foglalkoztatott egészségügyi dolgozóknak is − közölte Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője.

Az ezt rögzítő kormányrendelet csütörtök este jelent meg a Magyar Közlönyben. 

Az osztályvezető kiemelte: az oltás kötelező mind az egészségügyi ellátást nyújtó szociális intézmények dolgozóinak, mind a szociális intézményekben egészségügyi ellátást nyújtó dolgozóknak. Az oltás felvétele annak is kötelező, aki ebben az ágazatban szeretne elhelyezkedni. Neki a foglalkoztatás megkezdése után 15 napja van, hogy elkezdje az alapimmunizálást.

Az egészségügyi dolgozók oltása mind a saját egészségük, mind a betegek védelme érdekében fontos. A harmadik oltás felvétele számukra nem kötelező, de az emlékeztető oltás lehetősége előttük is nyitva áll

− fogalmazott Galgóczi Ágnes. Hozzátette: küszöbön áll a negyedik járványhullám, azonban a védőoltásokkal és a higiénés szabályok betartásával elkerülhető az erős járványhullám.

Galgóczi Ágnes emlékeztetett: Magyarországon alacsonyak az esetszámok, de hétről hétre emelkedik a megbetegedések száma, és növekszik a koronavírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvizekben is.

Felhívta a figyelmet arra, hogy vannak Európában olyan országok, ahol robbanásszerű az esetszámok növekedése, és az látszik, hogy a brit vírusvariánst kiszorítja a vírus elsőként Indiában azonosított delta-változata, amely hatvan százalékkal fertőzőképesebb.

A harmadik oltásról a szakember elmondta, hogy azoknak ajánlják, akik a fertőzés szempontjából a kockázati csoportba tartoznak, tehát az időseknek, a krónikus betegségben szenvedőknek és a legyengült immunrendszerű betegeknek. Az emlékeztető dózis a második adag beadását követő négy−hat hónap múlva kérhető.  • Hírek
  • Bankszámla