Megjelent a rendelet: jönnek az új rendszámok, de nem lesznek drágábbak

2021.07.30. 09:54

Nem kell többet fizetni a jelenlegi díjaknál a négy betűből és három számból álló új rendszámokért, amelyeket 2022 júliusától adnak majd ki az újonnan forgalomba helyezett járművekre. Megjelent az új formátumhoz igazított díjrendelet, a módosított előírások szerint a hatósági jelzések kiadásának 2009 óta változatlan költségei jövő nyártól sem emelkednek − olvasható Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkárának közleményében.

A 2022. július 1-jétől forgalomba kerülő új rendszámtáblák díjáról csütörtök este jelent meg a rendelet a Magyar Közlönyben.

Az új rendszámok négy betűből és három számból állnak majd: 

a latin ábécé szerinti két magánhangzóból vagy két mássalhangzóból, majd újabb két betűjelből és három számjegyből.

Ékezetes magánhangzók vagy a dz kivételével kétjegyű mássalhangzók nem szerepelhetnek rajtuk. A táblákon Magyarország címere mellett az európai zászlót jelképező kék mezőben tizenkét sárga csillag látható, fehér H jelzéssel.

Az ITM júniusban kiadott közleménye szerint jövőre egyszerűsödnek az ideiglenes rendszámtáblák is, az eddigi „E”, „M”, „P”, „SP” és „Z” betűjelűek helyett, szintén felmenő rendszerben, egységesen „I” betűjelűeket adnak majd ki.

  • A taxik a jövőben TX,
  • a Magyar Honvédség járművei HA,
  • a rendőrség járművei RA,
  • az Országos Mentőszolgálat járművei MA,
  • a Nemzeti Adó- és Vámhivatal járművei NA,
  • a büntetés-végrehajtási szervezet járművei pedig BA betűjelű

rendszámtáblákkal közlekedhetnek.

Az erről szóló kormányhatározat június 1-jén jelent meg Magyar Közlönyben.