PET-palackokból töltik fel a Velencei-tavat

2021.07.31. 20:23

Civilek kezdtek figyelemfelkeltő akciót a gárdonyi Holdfény szabadstrandon. A Légyott névre keresztelt megmozdulás szervezői azt kérték, hogy mindenki hozzon magával még egy PET-palackot, hogy pótolják a tó egyre csökkenő vízmennyiségét. Szerintük ugyanis az illetékesek semmit nem tesznek. 

Civilek a Velencei-tóért a legnagyobb közösségi oldalon toborozták a résztvevőket, és mintegy százan meg is jelentek, hogy víztöltéssel tiltakozzanak a vízfogyás ellen. Az akció szervezője a Népszavának elmondta: kereken egy éve 10 pontból álló petícióhoz gyűjtöttek aláírásokat, és mivel azóta sem javult a tó állapota, időszerűnek látták, hogy ismét felhívják erre a figyelmet. 

A vízügyi igazgatóság hivatalos adatai szerint a Velencei-tó 46 százaléka hiányzik, de a politikusok nem csinálnak semmit

– mutatott rá Vas Péter a lapnak.

A tóval egyébként nemcsak az a gond, hogy lassan elfogy, hanem hogy a kevéske maradék víz minősége is romlik. Legutóbb több strandot is napokra bezáratott a megyei kormányhivatal, mivel a hatósági vízminták kétszer egymás után határérték-túllépéseket mutattak. 

A Civilek a Velencei-tóért nemrégiben a tó partjának kiárusítása és beépítése ellen is tüntetést hirdetett.