Soron kívüli vizsgálat indul a Velencei-tónál, négy strandot bezárnak

2021.07.23. 12:57

A Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának hatósági vízmintái négy velencei-tavi  strand esetében kétszer egymás után határérték-túllépéseket mutattak – derül ki a hivatal közleményéből

Emiatt a Drótszamár park és kemping strand, a Velence Resort & Spa, az agárdi Napsugár strand, és a gárdonyi Tini strand működését két egymást követő negatív mintaeredményig felfüggesztették. Az MTI információi szerint a kormányhivatal a társszervek bevonásával soron kívül vizsgálja az okokat, különösen azt, hogy a hétvégi esőzések következtében az esetlegesen túlterhelődött csatornarendszerből juthatott-e a tóba szennyeződés.

Hogy pontosan mi vezethetett a hivatali szigorhoz, arra az egyik érintett, az agárdi és a gárdonyi strandok üzemeltetőjének reagálásából lehet következtetni. 

Az egyértelműen emberi eredetű szennyeződés a hét végi esőzések folytán mosódhatott a tóba, és lépte túl a szigorú határértéket

– írták közösségi oldalukon, azt ígérve, hogy hamarosan elhárítják a kiváltó okot, így napokon belül ismét használható lesz a fürdőhely.

Korábban az Index is beszámolt arról, hogy tömeges halpusztulás volt a Velencei-tóban. A felszínen megszámlálhatatlan haltetem lebegett, ezért az önkormányzat önkéntesek segítségével tudta csak megtisztítani a tavat. Akkor azt mondták, hogy a halak oxigénhiány miatt pusztulhattak el.