Sokan nem számolnak a „vízen futás” veszélyeivel az ítéletidőben

2021.08.01. 15:56

Zivatarokra, erős szélre és jégesőre figyelmeztetett az Országos Meteorológiai Szolgálat, ilyenkor a közlekedés is nagyobb kockázatot jelent a szokásosnál – hívta fel a figyelmet honlapján a rendőrség.

Mint írták, megváltozott időjárási körülmények között a járművezetők és a gyalogosok is figyelmetlenebbek, sok esetben türelmetlenebbek lehetnek.

Az évszak egyik sajátossága a váratlanul lezúduló, özönvízszerű esőzés, mely próbára teheti a gépjárművezetőket. A látótávolság hirtelen csökkenésén túl az autósok nagy része nem számol az úgynevezett „vízen futás” veszélyeivel. Ilyenkor a kerék fokozatosan elveszíti kapcsolatát az úttesttel, „felfut” a vízre, és a tapadás megszűnése miatt a jármű kormányozhatatlanná válik – írták. Hozzátették, mindez akkor alakul ki a legkönnyebben, ha a nagy sebesség kopott gumiabroncsokkal párosul.

A hatóság arra figyelmeztetett, hogy az autógumi futófelületének bordázatát nyáron is ellenőrizni kell, zivatar esetén pedig azonnal csökkenteni kell a sebességet, vagy érdemes félreállni az eső csendesedéséig. A kerékpárosok, gyalogosok saját, illetve mások biztonsága érdekében lehetőleg használjanak láthatósági eszközöket! – ismertették.