Harangozó Tamás: Pintér Sándornak érdeke, hogy meghallgassák a Pegasus-ügyben

D KOS20210531008
2021.08.04. 16:59
A Honvédelmi és rendészeti bizottság szocialista tagja szerint ha a kormánypárti képviselőknek tiszta a lelkiismeretük és nincs takargatnivalójuk, nem akadályozzák meg, hogy meghallgathassák Pintér Sándor belügyminisztert és Hajdu Jánost, a Terrorelhárítási Központ főigazgatóját a Pegasus nevű kémszoftvert ügyében.

Az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Harangozó Tamás arról beszélt: ha a Honvédelmi és rendészeti bizottság kormánypárti tagjai meg akarják hiúsítani a meghallgatást, akkor meg fogják, de ha abban érdekeltek, hogy válaszok szülessenek, és a TEK is tisztázza szerepét Pegasus-ügyben, akkor részt fognak venni az ülésen.

A szocialista politikus szerint Pintér Sándornak és Hajdu Jánosnak is kifejezetten érdeke, hogy válaszokat adhasson.

Harangozó Tamás azt is elmondta: ha a bizottsági ülés meghiúsul, évekre visszamenőleg át fogják nézni szakértőkkel a bizottság iratanyagait. Hozzátette: „több ezer milliárd forintnyi titkos beszerzés” ment át a bizottságon az elmúlt években.

Kedden a honvédelmi és rendészeti bizottság két ellenzéki alelnöke és tagja, Vadai Ágnes (DK), Lukács László (Jobbik) és Harangozó Tamás (MSZP) közös közleményben tudatták, hogy több kérdés tisztázására is kezdeményezik a belügyminiszter és a Terrorelhárítási Központ főigazgatójának meghallgatását.

A következő kérdéseket tennék fel a meghívottaknak:

  • A Terrorelhárítási Központ (TEK) beszerzései között szerepel-e a Pegasus nevű kémszoftver?
  • Amennyiben igen, mikor került sor a beszerzésére?
  • Használta-e a TEK a Pegasus nevű kémszoftvert, és ha igen, kinek az engedélyével és milyen célból?

Az ellenzéki politikusok közleményükben emlékeztettek rá, hogy az utóbbi években a TEK szinte minden bizottsági ülésen kérte: aktuális beszerzéseik nemzetbiztonsági okokból mentesüljenek a közbeszerzési törvény hatálya alól.

Korábban a nemzetbiztonsági bizottságban is meghallgatták volna Pintér Sándort a Pegasus-ügyben, de a kormánypárti tagok távollétében nem volt határozatképes az ülés. Stummer János, a bizottság jobbikos elnöke az Indexnek azt mondta: a mostani és az előző ciklus összes iratanyagát, közbeszerzési mentesítő kérelmét, illetve az azokra született beszámolókat tüzetesen át fogják nézni.  • Hírek
  • Megtakarítás