2024. június 20. 15:00
Szlovénia
Szerbia
Fussballaréna München II. forduló
2024. június 20. 18:00
Dánia
Anglia
Frankfurt Arena II. forduló
2024. június 20. 21:00
Spanyolország
Olaszország

Megnőttek a kórházi várólisták, miközben közelít a delta-variáns

DBZOL20210218005
2021.08.05. 14:55
A negyedik hullám előszobájában sincs ideje pihenni az egészségügynek. A szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy heteken belül szembenézhetünk a delta-variáns okozta megbetegedésekkel, de a kórházaknak és a betegeknek más problémájuk is akad: hihetetlenül hosszúak lettek a kórházi várólisták.

A járvány ideje alatt több ízben is leállították a nem életmentő beavatkozásokat, így augusztus elejére igencsak megnőtt a várakozási idő az állami egészségügyben. Jelenleg több tízezren várnak különböző műtétekre, emellett szakellátásra sem könnyű időpontot kapni. Míg előbbinél akár éveket is várhatnak egy-egy műtétre, addig utóbbinál heteket. 

A járvány után sem lett könnyebb az egészségügy helyzete. Ugyan úgy tűnik, szusszanásnyi időt kaptak a szektorban dolgozók, de a kopogtató negyedik hullám, a nyájimmunitás elérése, a szakmában érzékelhető bérfeszültség és a kötelező oltás miatt távozó szakemberek várható hiánya sem segíti a betegek helyzetét. Holott megközelítőleg több mint harmincezer ember várakozik Magyarországon kórházi műtétre a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) augusztus 4-i adatai alapján.

Ez a szám önmagában nem tekinthető kiugrónak, a korábbi években is előfordult hasonló, de azok számára, akik a már többször felfüggesztett nem életmentő beavatkozások elhalasztása miatt még mindig napi fájdalmakkal élnek, egy-egy nap is elviselhetetlen.

de kik is azok, akik hosszú hónapok várakozása elé kénytelenek még nézni?

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adataiból látszik, hogy a szürkehályog-műtétek az elmúlt félévben igencsak felpörögtek, 15 439 szürkehályog-műtétet végeztek, de így is 13 436 embernek lenne szüksége erre a beavatkozásra jelenleg. Így nekik most a felgyorsult műtétek ellenére is átlagosan 221 napot kell várniuk. 

NEAK-várólista –  A várakozók száma minden térségben (fő)

chrome-capture (24)
Fotó: NEAK

Szerencsések azok, akik a dél-alföldi térségből jelentkeznek térdprotézisműtétre, ott ugyanis átlagosan csupán 205 napot kell várni, míg aki az országi nyugati vidékén él, annak akár 813 napba is beletelhet, míg műtőbe kerül. 

csípőprotézis-műtétre még több páciensnek van szüksége. Míg tavaly ez a szám 4500 embert jelentett, addig most 6664-en várnak arra, hogy minél előbb sorra kerüljenek.

Azok, akiknek gond van a szívükkel, szintén nincsenek könnyű helyzetben. Nyitott szívműtétre majdnem kilencszázan várakoznak, és a tervezett várakozási idő majdnem egy év (329 nap).

Ennél még többet kénytelenek szenvedni azok a betegek, akik gerincoperációkra vannak előjegyezve. Az átlagos tervezett várakozási idő 420 nap annak az 1284 főnek, akik ilyen típusú műtétre van rászorulva.

NEAK-várólista –  Az átlagos tervezett várakozási idő (nap)

chrome-capture (25)
Fotó: NEAK

A helyzet a szakellátás területén sem túl rózsás. A szakorvosi rendelők csak hetekkel későbbi időpontot tudnak adni a betegeknek, akár fül-orr-gégészetre, akár szemészeti vizsgálatra kérik. Néhány intézmény azonban jobb helyzetben van, és ennél hamarabb tudnak megjelenni a betegek az osztályon. 

Akinek van lehetősége, nem vár 

A fentebb felsorolt adatok listái az állami egészségügyi ellátásra vonatkoznak. Azonban ha valaki abban a szerencsés helyzetben van, hogy egészségügyi problémáival nem kell kivárnia a várólistát, a magánszolgáltatók tudnak alternatívát nyújtani, ahol rövidebb idő alatt meggyógyíthatják a pácienseket. Ezért azonban súlyos összegeket kell fizetni. Ezért a betegek döntő többsége kénytelen kivárni a állami egészségügy kínálta időpontot. 

Javaslat a várólisták rövidítésére

A problémával a Magyar Orvosi Kamara (MOK) is tisztában van. A szervezet alelnöke, Lénárd Rita szerint ha nem lesz negyedik hullám, akkor is legalább öt hónap, amíg helyreáll a magyar egészségügy

Másfél éves elmaradásban van az egészségügyi ellátás nemcsak a várólistákkal, hanem a diagnózisok felállításával, a krónikus betegek kezelésével: nagyon nehéz lesz uralni ezt a helyzetet 

– mondta el a Magyar Orvosi Kamara alelnöke az InfoRádióban.

Az egészségügyi szervezet a helyzet súlyossága miatt Kásler Miklóshoz, az emberi erőforrások miniszteréhez fordult. Levelében úgy fogalmaz, a járvány lecsengése után az ellátórendszer előtti legnagyobb kihívás a felgyülemlett várólisták kezelésének problémája. A MOK elnöksége szerint a helyzet csak komplex eszközökkel kezelhető, többek között szükséges, hogy a teljesítményfinanszírozás visszaállításával a járvány követező hulláma előtt minél több beteg juthasson ellátáshoz. 

Mint írják, a magyar egészségügy jellegzetessége, hogy nagyok a különbségek az egyes intézményekben a betegek várakozási ideje között. Javaslataik között szerepel, hogy ezeket a kiegyenlítetlen várakozási időket betegirányítással hozzák egyensúlyba. Mivel a várólistákat központilag vezetik, lehetőség van a betegirányítás és -elosztás technikai megoldására. 

A betegeknek fel kell ajánlani a más intézményen elérhető korábbi időpontokat, vagyis a betegnek tudnia kell, hol juthat leghamarabb kezeléshez. 

Kásler Miklós, az Emmi minisztere információink szerint még nem reagált a MOK megkeresésére. 

(Borítókép: Ápoló lát el egy beteget az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet tüdőbelgyógyászati osztályán 2021. február 18-án. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)