Egy hónap alatt megduplázódott az utasforgalom a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren

DBZOL20200717008
2021.08.10. 16:53
Noha több európai országban is rohamosan emelkedik a fertőzöttek száma, az utazási kedv nem hagy alább. Az Index birtokába jutott friss adatok szerint júliusban több mint félmillióan fordultak meg a ferihegyi repülőtéren, ami kétszerese a júniusi adatoknak.

Mint arról korábban beszámoltunk, 2021 júniusában az áprilisi és májusi mérsékelt növekedést követően már 266 481 utas fordult meg a budapesti repülőtéren, ez körülbelül háromszorosa a 2020 júniusban mért adatoknak. A növekvő tendencia folytatódott, júliusban már 538 074 utas fordult meg a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren, ami több mint kétszerese a júniusi adatoknak – közölte lapunkkal a Budapest Airport. 

   április  május  június  július
2019  1 337 871  1 411 593  1 476 257  1 604 364
 2020  9870  22 813  84 781  304 596
 2021  64 861  88 827  266 481 538 074

Bár a közelmúltban a szabályok sokat lazultak, még így is van néhány óvintézkedés, illetve ajánlás, amelyeket az utasoknak érdemes betartaniuk.

  • Július 3-tól a budapesti repülőtér termináljának területén már nem kötelező a maszk viselése az utasok számára, ugyanakkor mindenképpen ajánlott, hogy kézipoggyászunkban magunknál tartsuk, hiszen a fedélzeten elengedhetetlen lesz, és a célállomáson is szükségünk lehet rá.
  • Ajánlott a kihelyezett kézfertőtlenítők használata.
  • Lehetőség szerint csak az utasok lépjenek be a terminálra, minimalizálva ezzel az épületben egyszerre tartózkodók számát.
  • Ha feladott poggyász nélkül érkezünk, és már van érvényes beszállókártyánk, kihagyhatjuk a fogadócsarnok check-in pultjait, és azonnal áthaladhatunk az utasbiztonsági ellenőrzésen. A célországba való belépéshez szükséges dokumentumokat ezután a SkyCourtban kialakított pultoknál lehet ellenőriztetni.
  • Amelyik járatnál elérhető, érdemes használni az önkiszolgáló poggyászfeladó rendszert.
  • Ajánlott a repülőtérre a járatindulás előtt legalább két órával vagy a légitársaság által jelzett időben kiérkezni, továbbá fontos, hogy az utasok pontosan kövessék a légitársaságoktól kapott információkat.
  • Tájékozódjunk a célállomás belépési feltételeiről, a légitársasági szabályozásról, és az utazás megkezdése előtt szerezzük be az utazáshoz szükséges dokumentumokat.

A repülőtéren emellett tesztállomásokat is kialakítottak, ha a helyszínen kiderül egy utasról, hogy koronavírussal fertőzött, a következőképpen járnak el: 

A Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren a nap 24 órájában működő egészségügyi szolgálat, az AMS (Airport Medical Service) több elkülönítő helyiséget tart fenn a repülőtér területén. A protokollnak megfelelően ha egy utas koronavírustesztje pozitív lesz, az AMS munkatársai az utasok biztonsága érdekében elviszik őt az egyik elkülönítőbe, ezzel egy időben pedig tájékoztatják az illetékes hatóságokat és az Országos Mentőszolgálatot. Az OMSZ érkezéséig az AMS orvosai és ápolói gondoskodnak a beteg biztonságáról, majd az OMSZ munkatársai elszállítják őt a repülőtérről, és biztosítják számára a megfelelő ellátást. A Budapest Airport illetékes szolgálata ezután elvégzi a szükséges fertőtlenítéseket” – közölte lapunkkal a Budapest Airport.

(Borítókép: Utasok a Liszt Ferenc repülőtéren. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)